Allra mest sporras vi av de som är lite sämre än oss själva. Foto: Jessica Gow/TT

Träning smittar via sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara jobbigt när vänner delar med sig av sina träningsresultat på sociala medier, men det verkar också kunna sporra oss att träna mer själva, visar ny studie.

Forskarna analyserade data från 1,1 miljoner människor över hela världen, som använt en särskild app (vilken framgår inte) för att mäta sin löpträning, och sedan delat resultatet med sina vänner på sociala medier.

Sporras inte av bättre

De såg att vi sporras av att träna, när våra vänner delar med sig av sina träningsresultat. Särskilt sporrade att gå ut och springa blir vi när folk som är något sämre än oss själva tar tag i träningen. När de som är bättre än oss själva är ute och springer blir vi inte lika inspirerade.

Skillnader i kön

Män influeras både av kvinnliga och manliga vänner, medan kvinnor endast tenderar att påverkas av andra kvinnor.

Studien publiceras i Nature Communications.

Källa: Sinan Aral & Christos Nicolaides. Exercise contagion in a global social network. Nature Communications, 2017. DOI: 10.1038/ncomms147

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.