Det är algerna som lever i korellerna som håller dem vid liv. Foto: Pexels

Forskare vill rädda korallreven med transplanterade alger

Uppdaterad
Publicerad

Australienska forskare har anpassat alger som lever i koraller till högre temperaturer. Metoden skulle kunna göra världens rev mer motståndskraftiga mot klimatförändringarna.

Forskare på Australiens nationella forskningsinstitut CSIRO tagit fram en alg som klarar av högre vattentemperaturer. I fyra år värmde de upp alg-sorten Symbiodiniaceae och anpassade den långsamt för temperaturer över 31°C. 

Efter ett tag började algens gener att förändras, vilket tydde på att den hade blivit mer motståndskraftig.

Transplanterade in i koraller

När man sedan testade att transplantera in algerna i koraller och ha dem i 31°C gradigt vatten i över en vecka kunde man se att tre av tio koraller som innehöll den värmetåliga algen behöll sin färg, medan de vilda korallerna från havet snabbt bleknade. 

Testerna har än så länge bara utförts på alg-larver i labb-miljö och måste testas i större skala och på vuxna alger i havsmiljö, enligt forskarna. 

– Det är ett intressant experiment och det verkar vara väl utfört. Men jag tror inte att det kommer att få någon praktisk betydelse för korallrevens överlevnad i varmare hav, säger Michael Tedengren, korallforskare vid Stockholms universitet. 

Svårt i stor skala

Enligt honom finns det risker att experimentera med evolutionen, eftersom man kan tänkas ta bort andra viktiga funktioner som algerna har utvecklat under tusentals år. Dessutom tror Michael Tedengren att metoden kommer ha svårt att fungera i stor skala.  

– Forskarna här har ju endast stoppat in sina alger i korallarver på lab., och vi har ju ingen aning om vad som skulle hända när dessa sedan ska börja växa under naturliga förhållanden, säger han. 

Studien är publicerad i Science Advances.

Klimatförändringarna hotar att utrota världens korallrev.  

Högre temperaturer i världshaven gör nämligen att de färgglada mikroalgerna som bor inne i korallerna försvinner. De är livsviktiga för korallens överlevnad eftersom de förser dem med mat. 

När mikroalgerna förvinner bleks korallerna och kan dö ut om algerna inte kommer tillbaka. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer