Det handlar om en typ av encelliga plankton som tillhörstammen radiolarer och som hittats vid trålningar i vattnen nordväst omsvalbard. Vanligtvis hör de hemma betydligt längre söderut, i tropikerna, menhar färdats med Golfströmmens varma vatten norrut.
Att livsformer kan flytta sig långa sträckor medhavsströmmar är i sig inget nytt, men det som är som förvånar forskarna med deär att de här encelliga planktonet verkar ha etablerat sig någorlunda i dekalla polarvattnen. Vid trålningarna hittade man nämligen plankton avvarierande storlek och i olika utvecklingsstadier – ett tecken på att deförökar sig.
Händer då och då
Enligt forskarna bakom upptäckten, som publiceras i British Journal of Micropalaeontology,så är det här första gången som en levande population radiolarer hittats i vatten sålångt norrut. Men orsaken bakom är helt naturlig, enligt forskarna.
– Det här är inte nödvändigtvis ett bevis på globaluppvärmning av haven. Sånt här händer – inte hela tiden, men det händer, säger Kjell Bjørklund, huvudförfattare bakom studien.
Just i det här fallet handlar det alltså om att planktonethar färdats med Golfströmmens varma vatten norrut genom Atlanten – en resa påomkring 6 år, eller 80 generationer ur planktonets perspektiv.
Viktiga fossil
Fossil efter justplankton är viktiga för att undersöka hur klimatet varit bakåt i tiden. Olikaplankton föredrar olika temperaturer, och genom att datera fossil av plankton ihavsbottnens sediment kan forskare få en bild av hur klimatet varierat övertiden.
Undersökningar avsådana bottensediment visar att tropiska plankton har etablerat sig – i alla fall tillfälligt – ipolarvattnen under flera tillfällen under de senaste årtusendena, senast under1100-talet. Och forskarna menar att radiolarer skulle kunna fungera som en indikator för att undersöka hur pulser av varmt vatten sprider sig i Norra ishavet.
Försmak på vad somkan komma
Forskarna menar att fyndet av de här planktonen på villovägar inte ska tolkas som som ett resultat av global uppvärmning, lite enligt principen ”en svala gör ingen sommar”.
– När vi plötsligt hittar tropiska plankton i Arktis, såkommer frågan om global uppvärmning upp direkt, säger Roger Anderson, en avstudiens medförfattare.
– Det är viktigt att vi kritiskt granskar vad som kan ligga bakom den här upptäckten.
De modeller som ekologer använder för att förutspå hurekosystemen kan påverkas av ett varmare klimat visar dock på just sådana härförändringar – det sker en gradvis förflyttning norrut av arter. I havetsinvecklade system av strömmar och motströmmar av kalla och varma vatten så ärfrågorna om när och hur sådana förändringar sker svårlösta.
– Frågan är om den här sortens invasioner blir mer vanligtåterkommande och starkare? Om det fortsätter, så kan det vara ett tecken pånågot. Just nu är den här studien inget definitivt test, men det är enspännande vink om vad som kan hända, säger Paul Snelgrove, oceanograf vidUniversitetet i New Foundland.