Resultaten av bottenproverna från Östersjön ger anledning att undersöka om det kan finnas okända utsläppskällor, anser forskare på SGU. Foto: TT

Trots 40 år av förbud – fullt med gift i svenska havsbottnar

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt höga halter av DDT och andra miljögifter i bottensedimenten i vattnen utanför Sveriges kust. Det visar en färsk rapport från Sveriges geologiska undersökning, och trots att många gifter varit förbjudna i flera decennier visar analysen tydligt att halterna i bottensedimenten inte minskat det senaste årtiondet.

Uppdraget har handlat om att ta reda på hur mycket gifter som egentligen finns nere i bottensedimenten i havsvattnen utanför Sveriges kust.

När Sveriges geologiska undersökning, SGU, nu presenterar resultaten av undersökningen som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket så är det knappast någon munter läsning.

Många förbjöds på 70-talet

I ett pressmeddelande skriver SGU att havsbottnarna utanför Sveriges kust fortfarande bär på höga halter av olika miljögifter, detta trots att det ofta handlar om gifter som förbjöds redan på mitten av 1970-talet.

I rapporten ger SGU en lägesrapport för Östersjöns och Västerhavens tillstånd, och man konstaterar nu att det är tydligt att halterna av miljögifter inte minskat något de senaste tio åren.

På vissa håll i Östersjön har man hittat så höga halter det giftiga ämnet TBT att det bedöms ha en negativ påverkan på de djur och organismer som lever på botten där.

En av ”värstingarna” ökar

Vad gäller vissa förbjudna bekämpningsmedel, som till exempel DDT och klordan, är halterna fortfarande höga längs Sveriges kust.

Halterna av några enstaka giftämnen ökar rentav, SGU tar upp hexaklorbensen som ett exempel – något som tidigare ingått i ammunition och syntetiskt gummin.

Hexaklorbensen räknas som en av värstingarna när det kommer till miljögifter och är totalförbjudet i alla dess former i Sverige sedan 1980. Att halterna av till exempel hexaklorbensen ökar kan tyda på ett pågående utsläpp, enligt SGU.

”Behövs med forskning”

Samtidigt konstaterar myndigheten att det finns mycket kvar att undersöka när det kommer till havsbottnarna runt Sveriges kust.

– Det behövs mer forskning för att identifiera och oskadliggöra källorna till föroreningarna, säger Anna Aspler, maringeolog på SGU, i pressmeddelandet.

Värst är läget i centrala och södra delarna av Östersjön, skriver SGU i sin sammanfattning av resultaten. Något mindre dåligt är det i Bottenviken och Bottenhavet. Längs med västkusten är halterna av miljögifter i havets bottensediment generellt lägre än längs med östersjökusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.