Forskarna bakom den nya studien menar att en medicinsk abort genomförd i hemmet med stöd av en organisation på nätet kan vara en säker och effektiv lösning för kvinnor som lever i länder där abort är förbjudet. Foto: Fredrik Persson/TT & AP

Trots abortförbud kan kvinnor göra medicinsk abort

Uppdaterad
Publicerad

I länder med stränga abortlagar, som Irland och Nordirland, har kvinnor ändå kunnat beställa abortpiller via nätet. Nu har forskare utvärderat detta och det visar sig att det är lika säkert och effektivt som om man besöker en abortmottagning.

De irländska kvinnorna i studien har beställt abortpillren via organisationen Women on Web, det har varit möjligt trots hårda abortrestriktioner. Men samtidigt riskerar kvinnorna rättsliga påföljder om någon kommer på att de har utfört en abort.

Irland och Nordirland har stränga abortlagar. Kvinnan får enbart göra abort om det finns en fara för hennes liv. I Nordirland är det även tillåtet om kvinnan riskerar sin mentala hälsa genom att fullfölja graviditeten.

LÄS MER: ”Läkare som utför aborter gör inte karriär”

– Kvinnor i Irland och Nordirland har tre val när de står inför en graviditet de inte vill eller kan fullfölja: resa långa vägar för att göra abort på en klinik, fullfölja graviditeten eller själva genomföra en abort på ett osäkert sätt. En säker, assisterad och effektiv medicinsk abort som utförs i hemmet kan vara lösningen för de kvinnorna, säger Abigail Aiken, forskare vid enheten för befolkningsforskning vid University of Texas at Austin och en av forskarna bakom studien.

Lika säkert

Women on web följer alltid upp hur det har gått för kvinnorna som fått hem abortpiller via dem. Nu har en grupp internationella forskare tagit del av materialet och publicerar sin forskning i the British Medical Journal.

LÄS MER: Hon genomgick en illegal abort: ”Jag har aldrig haft så ont”

De har analyserat ett tusen irländska kvinnor som genomfört en medicinsk abort via Women on Web och dragit slutsatsen att säkerheten och effektiviteten går att likställa med de medicinska aborter som utförs via abortmottagningar.

I Sverige går man via en abortmottagning om man vill göra en medicinsk abort och får abortpiller och stöd där. Men det fungerar inte i Irland och Nordirland eftersom lagen förbjuder det.

Aborträttighet viktigt

En av dem som jobbar med organisationen Women on Web finns i Sverige. Désirée Lichtenstein är läkare och ger kvinnorna råd och svarar på frågor.

– Jag tycker att rätten till abort och rätten till sin egen kropp är jätteviktig. Det känns som en stor orättvisa att alla inte har de rättigheterna. Folk gör aborter ändå fast då blir det ofta osäkra aborter. Jag vill därför hjälpa till att erbjuda ett säkrare alternativ, säger hon.

Politiska krafter

95 procent av aborterna som studerades lyckades. Mindre än en procent behövde blodtransfusion efter behandlingen och tre procent behövde behandlas med antibiotika. Det är enligt forskarna samma resultat som kan ses hos mottagningar som erbjuder medicinska aborter på platser där det är lagligt.

– Just medicinsk abort är en väldigt säker procedur som är lätt att genomföra. Men som ändå inte får utföras på grund av politiska krafter som vill bestämma över kvinnors kroppar, säger Désirée Lichtenstein.

Rättsliga konsekvenser

Studien visar också att kvinnorna själva var benägna att identifiera allvarliga symptom som de behövde söka sig till sjukvården för att kolla upp. Samt att de var villiga att söka sjukvård om de blev rådda till det av organisationen.

Men det fanns en liten andel som inte sökte sig till sjukvården. Kanske på grund av risken att bli påkomna eftersom det kan ge rättsliga konsekvenser för kvinnan.

– Det finns alltid en risk att kvinnan inte söker vård trots att hon blir rådd till att göra det. Det enda vi kan göra är att uppmana personen att söka vård. Vi ger de medicinska råden, den faktan man bör ha, säger Désirée Lichtenstein.

Livsavgörande

Forskarna vill med studien främst lyfta fram att aborter som genomförs utanför den traditionella vården inte behöver vara osäkra. Miljoner kvinnor lever på platser där den här typen av medicinsk abort kan vara livsavgörande. Bättre alternativ utanför den traditionella vården kan vara nödvändigt för att minska dödsfallen i samband med osäkra aborter.

Det är inte säkert att resultaten av studien är applicerbara på alla som erbjuder en liknande aborttjänst.

Medicinsk abort i Sverige

En medicinsk abort görs med en kombination av två läkemedel. Vid det första tillfället får man ett läkemedel på abortmottagningen som gör så att graviditetshormonerna sjunker och livmoderhalsen mjuknar och öppnar sig. Det påbörjar aborten. 

Efter ungefär två dagar går man tillbaka till mottagningen och får ett annat läkemedel som gör att livmodern får sammandragningar. Efter några timmar kan fostret stötas ut.

Ibland kan man få ta den andra omgången läkemedel hemma. Då krävs att man kan ha någon vuxen hos sig.

Några veckor efter aborten får man prata med en gynekolog eller barnmorska om hur det har gått.

Källa: 1177 Vårdguiden och Sahlgrenska

Women on Web

Women on Web är en ideell organisation som erbjuder medicinska aborter för kvinnor som lever på platser med restriktiva abortlagar. Graviditeten ska inte ha gått över tio veckor.

Om man vill göra en medicinsk abort via organisationen får man först fylla i ett konsultationsformulär. Sedan gör läkare en bedömning om en medicinsk abort kan genomföras på ett säkert sätt. Kan den det ordineras abortpiller och skickas hem till kvinnan.

Kvinnan får instruktioner om hur hon ska använda läkemedlen samt rådgivning och stöd innan, under och efter proceduren av personer utbildade av organisationen. Läkare finns nära till hands om det skulle behövas en läkarbedömning av någon fråga.

Efter den medicinska aborten följer organisationen upp kvinnorna via en utvärdering per telefon eller mejl.

Källa: Women on Web

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.