Foto: TT

Tuggummituggande kopplas till ömma käkar och huvudvärk

Publicerad

Omfattande tuggummituggande kan ge problem som ömhet i käkleder, huvudvärk och svårigheter att gapa. Det visar en studie på gymnasieelever som gjorts vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

I studien undersöktes förutom användningen av tuggummi också orala piercingsmycken och om det fanns några kopplingar till problem med smärta och funktionsstörningar i käksystemet.

– Våra resultat visade på ett tydligt samband mellan frekvent användning av tuggummi och huvudvärk, men också med svårigheter att gapa, ömhet i käkleder och tuggmuskler, säger Christina Mejersjö, övertandläkare och forskare vid Sahlgrenska akademin.

Piercingproblem

Man såg också ett samband mellan piercingar och käkproblem.

– Elever med oral piercing hade signifikant mer huvudvärk och ömhet i tuggmuskler, säger Christina Mejersjö.

124 elever från tredje året på olika gymnasieprogram ingick i studien. De fick svara på ett frågeformulär om symptom från käkar och huvud, samt om olika beteenden som tandbitning, tungpress, nagelbitning och tuggummianvändning. Man gjorde också en klinisk undersökning av käksystemet på 116 av eleverna.

Flickor hade oftare symptom

En fjärdedel av eleverna, 24 procent, använde tuggummi dagligen och de flesta av dessa under flera timmar per dag. 14 procent av eleverna hade ett oralt piercingsmycke, och detta var mycket vanligare hos flickor än pojkar.

– Flickor har också betydligt fler och svårare symptom än pojkar både vad gällde de rapporterade symptomen och kliniska symptom, säger Christina Mejersjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer