Hängmattan kan vara lockande men enligt ny forskning bör vi inte stanna i den för länge. Foto: Christine Olsson/TT

Två veckor av inaktivitet kan påverka hälsan negativt

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie av friska och fysiskt aktiva ungdomar visar att redan efter två veckor av stillasittande påverkas kroppen negativt. Det kan till och med öka risken för kroniska sjukdomar.

En grupp engelska forskare har studerat 28 friska och fysiskt aktiva ungdomar som före studien gick i genomsnitt 10.000 steg om dagen. Men under två veckor fick de bara gå 1.500 steg. Då visade det sig att deras kroppar redan hade börjat förändras.

Forskarna såg bland annat en minskning av ungdomarnas muskelmassa, en ökning av fettmassa, en minskad insulinkänslighet och förändringar i ämnesomsättningen. Det kan enligt forskarna leda till en ökad risk att drabbas av kroniska sjukdomar som typ-2 diabetes och hjärtsjukdomar samt för tidig död.

Förändringar sker fort

Konditionen minskade också drastiskt och deltagarna orkade varken springa lika länge eller med samma intensitet som innan testet. Studien har presenterats på European Congress on Obesity.

– Det är inte många som rör sig så lite. Men det stärker ändå det vi forskare redan känner till, att vi behöver röra på oss varje dag. De negativa förändringarna i kroppen sker väldigt fort, säger Erik Hemmingsson, fetmaforskare som arbetar på Gymnastik- och idrottshögskolan.

Vardagsmotion viktigt

– För de här ungdomarna krävdes bara 14 dagar av ökat stillasittande för att ge en liten men märkbar förändring i fysiken. Resultaten förstärker vikten av vardagsmotionen och belyser de farliga konsekvenserna av ett stillasittande beteende, säger Dan Cuthbertson forskare vid institutet för kroniska sjukdomar vid University of Liverpool och en av forskarna bakom studien.

Kroppen är gjord för att röra på sig och Erik Hemmingsson betonar att det viktigaste är vardagsmotion.

– Många sitter still i arbetet men kan man bara komma upp och röra på sig lite grann då och då kan man komma väldigt långt med det. Det är svårt att tänka sig någonting bättre för folkhälsan än att svenskarna blir mer fysiskt aktiva, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.