Tvivel på Indiens ursprung

Publicerad

Fyndet av insekter i kåda har väckt tvivel om Indiens geologiska historia.

Den förhärskande teorin är att Indien under en tid var en egen kontinent, skiljd från Asien. Frågan är hur länge Indien var isolerat.

De nyfunna insekterna från Cambay i västra Indien beräknas vara 50 miljoner år. Men de skiljer sig inte väsentligt från dem som finns på andra håll i Asien.

Därför har kanske inte Indien varit skiljt så länge från Asien som forskarna trott.

TT

Det som skulle bli Indien låg för drygt 220 miljoner år sedan så långt ned på södra halvklotet att det gränsade till dagens Antarktis.

I stort sett allt land på planeten hade genom plattektoniska rörelser drivit ihop till superkontinenten Pangaea för 250 miljoner år sedan, och samma krafter skulle så småningom slita isär landmassorna igen.

För cirka 140 miljoner år sedan hade denna kontinent spruckit upp i flera kontinenter som vandrade åt olika håll. Godwanaland i söder bestod av det som idag är uppdelat i Sydamerika, Afrika och Arabiska halvön.

Laurasien, som drev mot norr, utgjordes av det som idag är Nordamerika och Eurasien. Antarktis och Australien låg bundna till varandra längst ned i söder, men Australien skulle snart komma att frigöra sig. Indien var en jättelik ö på väg mot Laurasien.

För omkring 45 miljoner år sedan kolliderade denna jätteö med Asien – en superkollision i slowmotion som medförde enorma landveckningar och en vulkanisk aktivitet som påverkade hela planeten, varvid Himalaya med världens högsta berg bildades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Vetenskap
Mer Nyheter