Hör Mira Fogelberg berätta om vardagen med distansundervisning: ”Sitter bara hemma” Foto: SVT

Unga rör sig mycket mindre nu än innan pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Unga människor rör sig mycket mindre i dag än före pandemin. Covid-19 har också påverkat kvinnors fysiska aktivitet mer än mäns.

Det är två slutsatser av den pågående forskningen kring hur coronarestriktionerna har förändrat våra motionsvanor.

Grethe Fochsen är utredare på Folkhälsomyndigheten och följer den internationella forskningen om hur pandemin påverkar våra levnadsvanor.

Hon har bland annat tittat på aktuella siffror över stillasittande och daglig motion:

Coronapandemin

– Där tycker jag att forskningen är ganska samstämmig, att man ser en ganska kraftig nedgång i den fysiska aktiviteten på befolkningsnivå. Särskilt bland barn och unga, där ser vi en nedgång i fysisk aktivitet i alla åldrar, säger hon.

Skiljer sig Sverige någonting där?

– Vi tycker nog att det är samma trend. Det vi ser internationellt ser vi också i Sverige, säger Grethe Fochsen.

Stor förändring hos unga

I ett annat pågående forskningsprojekt har Alexandra Weilenmann, professor i interaktionsdesign vid Göteborgs universitet, och hennes medarbetare försökt ta reda på hur hemarbete och restriktioner har påverkat hur mycket svenskarna har rört sig under pandemin.

Alexandra Weilenmann ser också en tydlig tendens, som stämmer överens med Folkhälsomyndighetens resultat:

– Om man tittar på åldersgrupperna så ser vi att den yngsta gruppen som vi har i vårt material, som är 18–24 år, där har det skett den största förändringen. De går mindre, det ser ut som att de har förändrat sig en hel del, säger hon.

App för hemarbete

För att undersöka det här har gruppen bland annat utvecklat en app, ”work from home movement” som kopplas till stegräknaren i deltagarnas klockor eller telefoner. 

– Man kan säga att man donerar sina steg till forskningen, säger Alexandra Weilenmann.

Äldre kvinnor drabbas

Det här är en pågående studie, men forskarna har redan en del preliminära resultat från de cirka 1 000 personer som deltar.

Och det är inte bara barn och unga vuxna som skiljer ut sig i statistiken.

Bland annat verkar det vara så att kvinnor har slutat röra på sig i högre grad än män. Minskningen syns i alla åldersgrupper, men är allra tydligast hos kvinnor över 65, samtidigt som männen i samma ålder verkar ha ökat sin dagliga träningsdos rejält.

– Där skulle man ju vilja veta vad det beror på. Är det så att kvinnor är bättre på att följa restriktionerna än män? Eller har de andra typer av arbeten eller dagliga aktiviteter som gör att de påverkas mer av pandemin? frågar sig Alexandra Weilenmann.

Kvinnor tränar mindre

Forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm har precis sammanställt resultaten av en studie där de har frågat 5 600 svenskar ur den arbetande befolkningen om hur deras levnadsvanor har förändrats i relation till pandemin.

De färdiga resultaten presenteras i en vetenskaplig tidskrift senare i vår. Men Elin Ekblom Bak, en av författarna, tror att resultaten från deras artikel kommer att visa ytterligare nyanser.

– Det vi ser i studien är att det framförallt är tjänstemän, och delvis människor med högre utbildning som har ändrat sina vanor, både till det bättre och till det sämre. Det är ju de som kan arbeta hemifrån, medan den som till exempel har ett städjobb måste fortsätta att gå till jobbet som vanligt, säger hon.

Följden blir att stillasittandet har ökat mer bland tjänstemän än bland arbetare, framförallt i början av pandemin. Å andra sidan har tjänstemännen i högre grad kunnat öka sin träning under samma tid, jämfört med arbetarna.

– Vi ser också en tendens till att kvinnor har minskat träningsmängden mer än män under pandemin. Intressant är också att man gjorde mer förändringar under pandemins första våg i våras, jämfört med den andra i november-december, säger Elin Ekblom Bak.

Se mer om hur pandemin påverkar samhället i Vetenskapens värld – Coronakampens pris, måndagen den 1 mars klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play från den 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet