Unga tappar intresset för coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Unga vuxna börjar tröttna på coronaviruset. Men även äldre visar mindre intresse för nyheter om coronaviruset nu jämfört med i våras. Det visar nya siffror från Vetenskap och Allmänhet.

Var sjätte person mellan 18 och 29 år tog inte del av någon nyhetsrapportering alls om coronaviruset under två dygn i september. Det kan jämföras med i mars när i stort sett alla följde nyheterna, enligt en opinionsundersökning från Vetenskap & Allmänhet.  

Studien har undersökt 1000 svenskars mediekonsumtion och förtroende för samhällsinstitutioner sedan pandemin slog till i våras. 

– Totalt sett så ser vi att det är fler personer som inte har tagit del av coronarapportering alls idag jämfört med i mars i alla åldersgrupper, men det här är särskilt tydligt bland yngre, säger Gustav Bohlin, utredare på Vetenskap och Allmänhet, som ansvarade för studien. 

Har yngre slutat bry sig? 

– Det är intressant för det innebär ju att de som inte tar del av information antingen tänker att de har hört det förr och att det blir tjatigt, eller också är det så att de inte bryr sig och lever på som förr, säger Lars Engstrand, professor i smittspridning på Karolinska Institutet.  

Det stöds av smittspridningen, menar han. 

– Det har vi ju sett exempel på. Och våra siffror speglar ju detta procentuellt sett. Just i den åldersgruppen 18 till 29 ser vi den största procentuella ökningen av de prover vi får in, framförallt i Stockholm.  

'Det är en solidaritetshandling’ 

Att yngre åldersgrupper slutar att bry sig kan få konsekvenser för smittspridningen.  

– Man kan ju aldrig säga att det är ofarligt. Det är en solidaritetshandling också. Man kanske träffar sina äldre släktingar som man inte träffar vardagsmässigt och då är det ju en risk att det smittar till den äldre generationen, säger Lars Engstrand. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.