Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrik Sandberg/TT.

Unilabs: “Kan bli svårt att få tag på PCR-test inför jul och nyår”

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar planerar att resa under julhelgen men kommer coronatesten att räcka? Samtidigt som Sveriges regioner når maxkapacitet för coronatester utökar privata aktörer sin provtagning.

– Det är extremt ansträngt, vi pressar hela systemet, säger Claes Ruth, kapacitetschef vid region Stockholm.

En hel del svenskar planerar att resa inrikes och utomlands under julhelgen. Privata testkliniker rustar upp i beredskap på ett ännu högre tryck på coronatest. Samtidigt uppger vården att det inte finns tillräckligt med kapacitet att utföra fler tester i nuläget. 

– Vi har fortfarande hög smittspridning och ligger precis på vad vi klarar av i Sverige just nu. Jag tror nog man behöver räkna med att det kommer vara svårt att få tag på PCR-test under jul och nyårshelgen, säger Inge Andersson på Unilabs. 

Privata labb utökar kapacitet inför reseintyg 

Det finns flera privata labb som utför olika typer av coronatester. Hos dem kostar ett PCR-test mellan 1500 och 3000 kronor.  

– Trycket är högt skulle jag säga, det har gått i perioder. Vi har i stort sett varit fullbokade varje dag sedan slutet av september. Under jul och nyår verkar det som att många som ska ut och resa så vi får många frågor på om vi har öppet, säger Stefan Köhler, vd på Vårdkuriren. 

Vårdkuriren har precis öppnat en ny anläggning. 

– Vi hade inte hoppat in och gjort den investeringen om vi inte visste att trycket var som det är. Jag tror att vi kommer ha lika stort tryck på bokningar då som vi har nu och nu är dagarna helt fullbokade varje dag från 8 till 17, säger Stefan Köhler. 

“Många planerar att resa” 

En del testkliniker planerar även att hålla öppet extra under julhelgen. Och förra veckan slöt Doktor24 ett avtal med SAS för att erbjuda rabatterade tester till resenärer. 

– Vi har sett att det finns en ökad efterfrågan på resor kring jul och nyår redan nu, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer