Illustration av det svarta hålet, som enligt forskarna är supermassivt. Foto: Robin Dienel/Carnegie Institution for Science

Universum utvecklades i rasande fart

Uppdaterad
Publicerad

Det unga universum såg inte alls ut som forskarna har föreställt sig. Nya observationer har avslöjat ett enormt svart hål och väldiga galaxer fanns redan när universum var väldigt nytt. Både hålet och galaxerna måste ha formats rekordsnabbt, något ingen trodde var möjligt.

Det svarta hålet betecknas som supermassivt, med en beräknad massa 800 miljoner gånger större än vår egen sol.

Upptäckten, som publiceras i Nature, bygger på data från flera observatorier runt jorden, bland andra Gemini-observatoriet på Hawaii.

”Mycket förbryllande”

Det märkliga är att hålet fanns när universum bara var 690 miljoner år gammalt, för lite drygt 13 miljarder år sedan.

Enligt forskarna borde inte hålet existera. Enligt alla rådande teorier var universum helt enkelt inte tillräckligt gammalt för att ha hunnit skapa ett svart hål med så enorma dimensioner.

– Det är mycket förbryllande, säger Robert Simcoe, professor i fysik vid Massachusetts Institute of Technology i USA.

Rasande fart

Även de väldiga galaxerna, som beskrivs i en annan artikel i Nature, förbryllar forskarna. De har observerats från Alma, en grupp med radioteleskop i Chile.

Att döma av observationerna fanns det massiva galaxer när universum bara var 780 miljoner år gammalt. Tidigare har man trott att så stora stjärnhopar inte bildades förrän långt senare.

Uppenbart är att universum utvecklades med en rasande fart redan från början. Slutsatsen blir att de rådande teorierna om världsalltets födelse delvis måste omformuleras.

Svarta hål

Ett svart hål är en punkt där gravitationen är så stark att allt sugs in, till och med ljus. Ljus och materia som kommit innanför denna sfär kan aldrig lämna det svarta hålet. En observatör utanför denna yta kan därför aldrig få veta vad som händer innanför. Begränsningsytan kallas därför händelsehorisonten. Materia och ljus kan alltså passera genom händelsehorisonten utifrån och in, men inte tvärtom.

Källa: Nationalencyklopedin med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.