Foto: TT

”Universum utvidgas ännu snabbare – och ojämnt”

Uppdaterad
Publicerad

”Här finns kanske ny fysik som ligger bortom vår nuvarande kunskap om universum!” Så säger en astrofysiker efter att nya undersökningar visat att mätvärdena för universums utvidgning inte riktigt stämmer med den teoretiska modell som de flesta forskare håller sig till.

Att universum fortsätter att svälla i storlek – att all materia i universum ser ut att vara på väg bort från all annan materia – och dessutom i ökande hastighet har vi känt till i några årtionden. Det finns ett mätvärde för detta, kallat Hubble-konstanten. För att vara mer korrekt är det rum-tid-volymen av det observerbara universum som expanderar.

Långväga objekt

De här nya mätningarna har gjorts med flera instrument, bland annat rymdteleskopet Hubble (döpt efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble som också fått ge namn åt konstanten). Man har använt sig av de massiva galaxer som ligger mellan oss och väldigt avlägsna, extremt ljusstarka galaxkärnor som kallas kvasarer. Ljuset från dessa kvasarer passerar genom eller runt de massiva galaxerna och böjs eller förstärks på grund av tyngdkraften, vilket gör att de kallas gravitationslinser. Tack vare sådana har forskare kunnat se objekt väldigt långt borta som egentligen skulle vara osynliga för oss.

Ny forskning

Och nu har de nya mätvärdena som gäller vårt ”lokala universum” visat sig inte stämma med modellen. Den nya forskningen och den som fram tills nu varit den man förlitat sig på, har gjorts med lite olika utgångspunkter och gett lite olika resultat. De äldre värdena utgår från det tidiga universum, utifrån den bakgrundsstrålning från den Stora Smällen (Big Bang) som finns kvar. Forskargruppen nu har bland annat fått fram ett ovanligt exakt värde för Hubble-konstanten, vilket är något kosmologer mycket gärna vill ha. Och det tycks visa att utvidgningen går snabbare än väntat.

– Konstanten är avgörande för modern astronomi. Den kan hjälpa oss att bedöma huruvida vår bild av universum, med mörk energi, mörk materia och vanlig materia, faktiskt är korrekt eller om vi missar något grundläggande, konstaterar en schweizisk medlem av forskargruppen.

Vad som är helt klart är att universum verkar fortsätta sin utvidgning och i ökande hastighet, det ifrågasätts inte. Någon gång i en extremt avlägsen framtid är det enligt teorin tänkbart att all normal materia i universum ligger så utspridd att en iakttagare på någon planet bara ser svart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.