Universums kraftfullaste explosion snart i ett solsystem nära dig

Uppdaterad
Publicerad

En gammablixt är den allra starkaste explosionen i universum. Vi kan se den även om den sker miljarder ljusår från vår planet. Nu har forskare upptäckt en stjärna som när den dör kan skapa vår galax allra första gammablixt.

Samma mängd energi som vår sol utsöndrar under sin tio miljarder år långa livstid kan en gammablixt generera under några få sekunder. Nu kan den snart finnas i vår galax, vilket förvånar forskarna. 

— Man tror att gammablixtar framför allt skedde i universums ungdom, så man förväntar sig inte att hitta gammablixtar i vintergatan, säger Felix Ryde som forskar i gammablixtar på KTH.  

Illustration av en gammablixt Foto: NASA

I vår egen bakgård 

Hur kan den då snart finnas i vår galax? Jo, en grupp internationella forskare i astronomi har nyligen upptäckt ett solsystem i vår galax. Systemets döende stjärna ser exakt ut som den typen av stjärnor man tror är ansvariga för gammablixtar. Om stjärnan exploderar i en gammablixt kommer den under en kort stund vara den  starkaste ljuskällan i hela universum.

— Supernovor och gammablixtar ser vi bara när de sker, så det är otroligt häftigt att kunna observera hur ett solsystem beter sig innan en explosion, säger Felix Ryde. 

Om stjärnan sprängs i en gammablixt är inte säkert, men till dess att stjärnan dör har forskarna en unik chans att studera ett unikt solsystem.  

Solsystemet Apep Foto: Peter Tuthill/University of Sydney/ESO

En stråle av energi 

Solsystemet där gammablixten kanske kommer att dyka upp, är döpt efter den egyptiska monsterormen Apep, och när man ser bilderna är det lätt att förstå varför. Den stora stjärnans enormt snabba solvindar sänder ut mängder av partiklar i ett svansliknande moln och gör att den roterar otroligt snabbt. Det är detta, tillsammans med hur kompakt den är, som gör att när stjärnan väl dör kan den utlösa en gammablixt.  

— När en stjärna kollapsar och skapar ett svart hål utlöses en stor mängd energi i form av en jetstråle, är stjärnan för stor kan energin inte ta sig ur stjärnan och detonerar istället i den. Men den här stjärnan är väldigt kompakt och har slängt ut sitt yttre hölje vilket gör det lättare för energin att ta sig ut ur stjärnan, säger Felix Ryde.  

En gammablixt som träffar vår jord kan slita av delar av vårt ozonlager och skapa massutrotning på en oerhörd skala. Men en konliknande jetstråle är väldigt smal och stjärnan är inte riktad mot oss, så vi går fortfarande säkra. Men det finns teorier om att en av jordens stora massutrotningar, den som skedde för 450 miljoner år sedan, skedde på grund av en gammablixt.

Den här gammablixten lyser starkare något annat på stjärnhimmeln trots att den är miljoner gånger längre bort än resten av stjärnorna. Foto: Swift Satellite

En gammablixt består av mer än bara gammastrålning, det är en massiv explosion som skickar ut partiklar och gaser ur stjärnans inre. Men det är gammastrålningen som gör att vi kan upptäcka den. En gammablixt lyser starkare än resten av all gammstrålning på stjärnhimmeln, tillsammans.

Vår planets atmosfär är väldigt bra på att absorbera gammastrålning, därför kan man inte se gammablixtar med teleskop på jorden. Istället måste man använda teleskop utanför vår atmosfär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Vetenskap
Mer Nyheter