Foto: SVT

Uppåkra – platsen där vi övergav våra gamla gudar

Uppdaterad
Publicerad

I det lilla samhället Uppåkra, sydväst om Lund i Skåne, ligger idag den största boplatsen från järnåldern i Norden som vi känner till, med en utbredning på uppemot 50 hektar. Nya fynd visar att den här platsen spelade en central roll i vår historia, och var en plats där vi så småningom övergav våra gamla gudar.

Redan tidigt under 1900-talet hittade man rester av ett hus som man först daterade till 400-talet. Men vid nya utgrävningar nu på 2000-talet så har man fått en helt ny bild av denna plats. Framförallt när man hittade ett kulthus, som mätte 13 gånger 6,5 meter i Uppåkra. Det är ett förhållande litet hus även för den här tiden, men det har haft fyra kraftiga hörnstolpar, vilket tyder på att det var en väldig hög och robust byggnad.

I takt med utgrävningarna har arkeologer funnit lämningar av ben, från både djur och människor, vilket tyder på att det har varit ett sorts tempel där man utförde så kallad blot – en sorts fornnordiska offerriter.

Byggdes om sju gånger

Det kraftiga huset kan ha byggts om så mycket som sju gånger från år 200-900. När man har undersökt marken där huset stod har man hittat många intressanta föremål. Bland annat en metallbägare som troligen tillverkats i Uppåkra, men också en glasskål som troligen är tillverkad vid Svarta havet, och som kan ha kommit till platsen genom det utbredda Romarriket.

Metallbägaren och den tvåfärgade glasskålen är enligt forskarna exempel på föremål som visar att det förekommit offerhandlingar i och utanför kulthuset, och att de här föremålen använts vid offerriterna.

– Byggnaden består, medan gudarna som har bott där kommer och går, säger Mats Roslund, arkeolog vid Lunds universitet.

Lund – det nya Uppåkra

Bara 150 meter från det gamla Uppåkratemplet finns idag en kyrka från 1800-talet. Den här kyrkan är i sin tur byggd på gravplatser från vikingatiden vilket tyder på att här har stått en träkyrka.

– Enligt de dateringar vi har så tycks det som att templet och gravplatsen från vikingatiden har följt på varandra. När man byggde den första kristna kyrkan i slutet av 900-talet så rev man det hedniska templet. En kontinuitet från hedniskt till kristet, säger arkeologen Lars Larsson.

Uppåkra övergavs i slutet av vikingatiden ungefär samtidigt som Lund grundades i slutet av 900-talet. De tidiga småkungadömena, som Uppåkra, övergick mer och mer till en samlad enhet under kyrkan och en gemensam kung. Vid denna tid var Sven Tveskägg Danmarks kung och han behövde ett maktcentrum i de östra delarna av sitt rike. Därför anlades Lund och Sven Tveskägg lät bygga en kungsgård och en träkyrka.

Uppåkra nämns för första gången i text år 1085 i Knut den Heliges gåvobrev till Lunds domkyrkokapitel. Då flyttas makten slutligen från Uppåkra till Lund.

Ett längre reportage om utgrävningarna i Uppåkra från Vetenskapens värld, avsnitt 8, går att hitta på www.svtplay.se.

Utgrävningarna i Uppåkra

I början av 2000-talet började arkeologer på allvar att gräva i åkrarna i Uppåkra sydväst om Lund, och det som först bara verkade ha varit en mycket gammal boplats har nu kommit i nytt ljus. Uppåkra har visats sig vara den mäktigaste och märkvärdigaste centralplats från järnåldern som hittills upphittats i Skandinavien. Arkeologer har bland annat hittat drygt 28.000 metallföremål av olika slag.

Fynden i Uppåkra tyder också på att det är en plats där romarriket haft stort inflytande. Romersk järnålder är tiden ungefär från år 0 till 400 e.Kr. Då trängde de romerska legionerna långt upp i de germanska trakterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.