-Det finns uppskattningsvis runt 55 miljoner urinoarer runt om i världen, om man multiplicerar det med de runt 150 000 liter vatten som de använder, så kan man se att vi kan spara miljarders miljarder liter vatten här. Att vi idag använder rent vatten i urinoarerna kan jag bara inte förstå, säger James Krug, vd på Falcon Waterfree Technologies i Kalifornien.
En traditionell urinoar använder vatten för att spola ner urinen. Men uppfinnarna på James Krugs företag har insett att eftersom urin redan är flytande så behövs bara gravitation – inte vatten – när man spolar.
Forskarna tog fram en slags plastpatron, fylld med en biologiskt nedbrytbar vätska som ”tätningsmedel”, när urinen rinner igenom patronen så fångar vätskan upp alla gaser och den opopulära odören. Patronen som kostar runt 300 kronor räcker för ungefär 7000 toalettbesök. I en vanlig urinoar ska man inte behöva byta ut patronen mer än två eller tre gånger per år.
Hur ohygieniskt det än låter med en urinoar som inte spolas ren med vatten så menar James Krug att det här toalettbesöket varken kommer sprida mer baciller eller sämre lukt.
-Faktum är att den här faktiskt är mycket mer hygienisk. Vi vet att allt liv behöver vatten, så när du använder ett torrt system, med mindre vatten och fukt i urinoaren, så kan inte bakterierna utvecklas, säger James Krug.
Och att hans nya företag redan hunnit installera över 200 000 urinoarer runt om i världen kanske betyder att den här uppfinningen inte kommer spolas ner i toaletten i första taget.
Anders Nord
Fakta vattenbrist:
Av den samlade färskvattenförbrukningen i världen går 70% till jordbruk för konstbevattning. 20% går till industrins behov. 10% är vad vi människor konsumerar som dricksvatten, för matlagning, hygien, tvätt och disk.
Vi i Europa konsumerar i genomsnitt 200 liter färskvatten per person och dag. 50 liter går åt bara för att spola på toaletten. I USA konsumerar man hela 400 liter per person och dag medan i Afrika och Asien är konsumtionen bara 10 liter per person och dag.
Närmare en miljard människor saknar idag tillgång till rent vatten.