Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nobelhistorikern listar vad han anser vara de viktigaste Nobelprisen i fysik någonsin – platsar årets fysikpris bland de främsta? Foto: SVT/NASA

Nobelhistoriker: ”Årets fysikpris ett av de största och roligaste hittills”

Uppdaterad
Publicerad

Årets Nobelpris i fysik går till något som kallas sammanflätning och är ett av de viktigaste och roligaste fysikpriserna hittills, menar Nobelhistorikern Gustav Källstrand. Han kopplar priset till Albert Einstein som redan på sin tid uppmärksammande kvantfysiken men inte trodde att den var möjlig.

– Einstein hade rätt även när han hade fel, säger Gustav Källstrand.

– Jag tycker det här är ett väldigt roligt pris säger Nobelhistorikern Gustav Källstrand. Det har en märklig och intressant historia.

– Albert Einstein hade redan på sin tid tankar om kvantmekaniken men trodde inte att det var möjligt, berättar Gustav Källstrand. Han tyckte det var så konstigt att det inte kunde vara sant. Årets pris visar att det faktiskt är sant, att det är så konstigt som det verkar.

Gustav Källstrand menar att det här är ett av de viktigaste priserna inom fysiken hittlls. Det är ingen ny teori men det är en stark bekräftelse av kvantfysiken och att kvantfysikens beskrivning av världen trots allt verkar stämma på något sätt.

– Eftersom priset har en så stark koppling till fysikhistorien och till Albert Einstein tycker jag att det är ett av de roligaste fysikpriserna hittills.

”Jättehäftigt pris”

Magnus Jonsson, professor i tillämpad fysik vid Linköpings universitet håller med om att årets fysikpris är ett av de mest intressanta hittills.

– Ett jättehäftigt pris! Jag skulle nog ranka det som ett av de tre, eller iallafall fem, viktigaste fysikpriserna, säger han.

– Det är inte överraskande utan har varit på tapeten länge. Jag har själv haft det som ett av mina favorittips. Det har inte handlat OM detta ska få pris utan NÄR.

Magnus Jonsson säger att priset är viktigt inte minst för att det visar hur angeläget det är att bedriva långsiktig grundläggande forskning.

– Den här forskningen har pågått länge och kommer på sikt att ge oss revolutionerande ny teknik som kvantdatorer och snabbare och säkrare sätt att förmedla information. Det hjälper oss att förstå hur att vår värld inte fungerar riktigt som vi upplever den utan att kvantvärlden är speciell. Att det som är lite emot vårt sunda förnuft måste vara sant.

Hör Nobelhistorikern lista de tre fysikpriser som han bedömer som viktigast – och varför – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.