Antalet prylar som kopplas till internet ökar kraftigt. Det gör också antalet cyberattacker som utnyttjar uppkopplade prylar. Foto: TT Bild

Dina prylar kan kapas i hackerattacker

Uppdaterad
Publicerad

Vi kommer att få se ”härdsmältor på internet” under de kommande åren, enligt internationella säkerhetsexperter.

Utländska staters nya aggressiva agerande på nätet är en anledning – en annan är nya uppkopplade prylar med låg säkerhet.

Cyberattackerna har blivit kraftfullare under de senaste åren. Den attack som i oktober 2016 sänkte ett flertal amerikanska mediesajter, som Netflix och Twitter, var den största överbelastningsattacken i internets historia.

Och vi kommer nu att få se fler och ännu kraftigare attacker, enligt säkerhetsexperter som SVT talat med.

”Härdsmältor och överraskningar”

– De tre kommande åren kommer vi att få se internet-härdsmältor. Vi kan förvänta oss en hel del överraskningar, säger Erka Koivunen, tidigare ansvarig för den finska statens IT-säkerhet, och numera IT-säkerhetskonsult på företaget F-Secure.

Den kanske viktigaste orsaken till den här utvecklingen stavas ”IoT” – internet of things, uppkopplade prylar. Att våra apparater och prylar ska kopplas till internet är en utveckling som den mobila internetbranschen strävat efter under flera år. Det handlar om att alltifrån tv-apparater till dammsugare, klockor, bilar, tvättmaskiner och blomkrukor ska kunna ”prata” med varandra och med oss via internet.

E

Nästa år går antalet vanliga saker som är uppkopplade till internet om antalet mobiltelefoner i världen. Med den kommande 5G-tekniken spås det riktigt stora genombrottet för ”internet of things”. Foto: Grafik/SVT

ricsson har till och med utvecklat en särskild version av Facebook där vi ska kunna prata med våra mikrovågsugnar och blomkrukor.

– IoT-revolutionen kommer att ske vare sig vi är en del av den eller inte. Än så länge kan vi dra nytta av maskinernas internetfunktionalitet. En tvättmaskin kan via telefonen meddela när tvätten är färdig, etc. Men snart är alla apparater uppkopplade till internet utan att vi ens vet om det, säger Mikko Hyppönen, en av Europas mest kända IT-säkerhetsexperter.

5G ska ge fler uppkopplade saker

Den här utvecklingen har gått snabbt de senaste åren, men kommer att gå ännu snabbare från 2018 när nästa mobilteknik 5G ska sättas igång – en teknik som utvecklats med sakernas internet i åtanke.

I höstas gjordes den största så kallade ”överbelastnings-attacken” i internets historia med hjälp av hundratusentals uppkopplade prylar som hade kapats av hackare. Denna så kallade ”Mirai-attacken” i oktober drabbade framför allt amerikanska mediesajter, men även den svenska regeringens webbsajt.

– O

Foto: Grafik/SVT

ktoberattacken var unik i det att man angrep själva internet-infrastrukturen. Det var också ovanligt på så sätt att nätverket som användes för attacken var ett nätverk som bestod av kapade hushållsapparater och liknande, säger IT-säkerhetsexperten Mikko Hyppönen till SVT.

Cirka en halv miljon maskiner, till exempel webbkameror, hade kapats av angriparna vid den stora attacken. Ofta märkte inte ens apparaternas ägare att deras prylar var en del av den största attacken i internets historia.

Zombiearmé av kapade prylar

När en hackare tar över andra enheter på internet för att kunna använda dem skapas en så kallad ”zombiearmé” av övertagna datorer eller uppkopplade prylar, ett så kallat ”botnet”. Det kan vara tiotusentals enheter som kan fjärrstyras i en attack. Den som innehar datorn eller den uppkopplade prylen märker ofta inte att en hacker är inne och styr enheten.

– Stora internetleverantörer kommer de kommande åren att utsättas för större attacker än de kan klara av. De här attackerna kommer att styras med hjälp av kapade IoT-enheter. De tre kommande åren kommer vi att se ett mycket mer instabilt internet, säger IT-säkerhetsexperten Erka Koivunen.

Uppkopplade smarta tv-apparater är en av de första IoT-enheterna som fått stor spridning. Men enligt IT-säkerhetsexperten Mikko Hyppönen kommer snart i princip alla enheter att bli uppkopplade, eftersom informationen som kan lagras är till nytta för tillverkarna. Foto: Ur Ericssons marknadsföring

Även vid bedrägerier och andra brott på internet kommer kapade IoT-enheter att utnyttjas, menar han:

-  Många identitetsstölder kommer också att ske med hjälp av IoT-nätverk efter att apparaterna har hackats.

Stater använder cyberattacker

Men också att vissa stater börjat lägga resurser på ”cyberoperationer” i andra länder spelar roll för att hackerattacker blir allt kraftfullare och avancerade enligt IT-experterna. Statliga organisationer har börjat använda cyberangrepp som en del i en internationell politisk maktkamp.

– De senaste fem åren har vi sett att stater har tagit till mer aggressiva metoder för att attackera den civila infrastrukturen i andra länder. Man har också utnyttjat individer för att få tillgång till hemligheter eller betydelsefulla platser, menar Erka Koivunen.

Flera av de senaste årens cyberangrepp där politiska institutioner eller infrastruktur angripits har enligt experter kunnat spåras till Ryssland. Foto: Grafik/SVT

Den uppmärksammade hackningen av e-postsystemen under det amerikanska presidentvalet var inte en engångsföreteelse, utan snarare en del av en trend, menar Erka Koivunen. Många spår från cyberattacker har lett till Ryssland de senaste två åren, men även USA har numera ett ”Cyber command” och även Kina och Iran anses vara aktiva med den här typen av cyberaktiviteter.

– Vi har också bevis på att individer som tidigare förknippats med cyberbrott och vanliga bedrägerier på internet nu också har varit inblandade i hackningsincidenter som uppenbarligen varit gjorda för att gynna en viss nationalstat, säger Erka Koivunen.

Billigt och svårt att spåra attackerna

Han vill inte enbart peka ut Ryssland, även om de flesta incidenter han berättar om bevisligen kunnat kopplas till Ryssland på ett eller annat vis. Spåren till Ryssland gäller inte enbart intrång i e-postsystem under USA-valet utan också två omfattande IT-attacker mot parlamentet och regeringen i Tyskland 2015, en stor attack som slog ut delar av Ukrainas elnät i december 2015 och en attack mot svenska mediesajter i mars 2016.

 – Motivet för stater att använda internethackare för sina syften är att det är billigare, att räckvidden är global och att det alltid går att förneka att man varit inblandad, säger Erka Koivunen.

Se Vetenskapens värld, måndag 13/3 20.00 i SVT2 eller SVT Play: Om de nya ”zombiearméerna” som hotar ett fungerande internet.

”Internet of things” – sakernas internet

Sakernas internet, uppkopplade prylar – i branschen kallas det ”Internet of things” eller kort och gott IoT.

Det är inte bara mobiler och smarta klockor utan också dammsugare, blomkrukor, kylskåp, tvättmaskiner, bilar och fönster ska kunna prata med varandra och med oss över internet. Redan 2009 utlovade Ericsson på en presskonferens i Barcelona att världen skulle ha 50 miljarder uppkopplade prylar 2020. Alltså ungefär sju gånger mer än antalet människor på jorden. Ericsson har även tagit fram en lösning där prylarna pratar med oss via ett slags Facebook.

Riktigt så snabbt som Ericsson hoppades år 2009 har IoT-utvecklingen inte gått, men enligt de senaste prognoserna går uppkopplade prylar om världens uppkopplade mobiler nästa år, och om fem år är antalet uppkopplade prylar 18 miljarder. Då består alltså två tredjedelar av internet av uppkopplade saker som gräsklippare, webbkameror och smarta tv-apparater, om man får tro Ericsson Mobility Report.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.