Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De som lider av postcovid har förändringar i vissa proteiner. Den nya kunskapen kan leda till behandling mot postcovid. Foto: Storyblocks

Upptäckt ger hopp om behandling mot postcovid

Publicerad

Nu har forskare hittat det som kan vara en viktig orsak till postcovid. Vissa proteiner i blodet hos patienter med postcovid var förändrade. Hos covidsjuka som tillfrisknat helt såg forskarna inte samma förändring.

En relativt stor andel av de som insjuknat i covid får mer långvariga och ibland svåra problem, som extrem trötthet, kognitiva svårigheter och hjärntrötthet. Hittills har det varit svårt både att diagnostisera postcovid, och även att hitta fungerande behandlingar.

Förändringar i blodprotein

I den nya studien som publiceras i tidskriften Science har forskare analyserat blod från 113 patienter med covid-19. Ungefär hälften av dem hade drabbats av postcovid. Forskarna analyserade över 6000 olika proteiner i blodproverna, och när man jämförde de som tillfrisknat helt med de som fått kvardröjande problem, upptäckte forskarna förändringar i vissa blodproteiner hos just de patienter som drabbats av postcovid.

Spela videon om hur de nya fynden kan hjälpa de som drabbats av postcovid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.