Ränderna och ”banditmasken” på Sinosauropteryx påminner om en tvättbjörn. Foto: Illustration av Robert Nicholls

Här är dinosaurien som bar banditmask

Uppdaterad
Publicerad

Dinosauriernas figur har forskare länge kunnat se, men nu på senare tid har också deras färger kunnat avslöjas. Forskare har undersökt fossiler av arten Sinosauropteryx och upptäckt att den hade en randig svans och ”banditmask” över ögonen, som en tvättbjörn. Ett kamouflagemönster som syns hos djur än idag.

– Att kunna se dinosauriers färger är något som bara gjorts ett fåtal gånger och man trodde länge att det var omöjligt. Det här kan lära oss att även om dinosaurierna var väldigt olika djuren idag, så finns det ändå många likheter, säger Fiann Smithwick, geolog och en av forskarna bakom studien till SVT Vetenskap.

I en studie som publiceras i Current Biology har forskare på University of Bristol i England undersökt kvarlevor från de tre mest bevarade Sinosauropteryx dinosaurierna.

Liten och snabb

Sinosauropteryx var en liten, snabb dinosaurie av släktet Theropoder. Den var köttätare men eftersom den var liten, var den förmodligen också jagad av större köttätande dinosaurier. Sinosauropteryx levde i området som idag är Kina för cirka 130 miljoner år sedan.

I fossilerna hade dinosauriernas fjädrar och pigment bevarats och med hjälp av dem kunde forskarna se vilken färg och mönster de hade.

Sinosauropteryx var mörkare på ovansidan av kroppen och ljusare under, svansen var randig och den hade en ”banditmask” över ögonen. Ett färgmönster som påminner om dagens tvättbjörnar.

– ”Banditmasken” över ögonen blev vi väldigt överraskade av, ingen har sett det förut. Det är intressant för det är ett färgmönster som levande djur idag har som kamouflage, säger Fiann Smithwick.

Levde i öppet landskap

Den mörka översidan tyder på att Sinosauropteryx levde i ett öppet landskap med direkt solljus. En mörk ovansida och en ljus undersida jämnar ut skuggorna när solljuset kommer direkt uppifrån, vilket gör den svårare att upptäcka.  

Varför hade Sinosauropteryx en randig svans?

– Om vi jämför med djur idag kan vi försöka förstå varför. Moderna djur har en randig svans av många olika skäl. Ett är som förvirrande kamouflage. Ränderna gör det mindre självklart att svansen är en del av kroppen, vilket kan förvirra rovdjur. Ett annat är för social kommunikation, men det tror vi inte var anledningen hos Sinosauropteryx, säger Fiann Smithwick.     

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer