– Vi måste invänta resultaten från de större kliniska studierna för att kunna visa att vaccinet skyddar mot infektion, men jag kan redan nu säga att jag är säker på resultaten, säger Pascal Soriot som är vd på Astra Zeneca. Foto: Astra Zeneca

Astra Zeneca: ”Vaccin klart före årsskiftet”

Uppdaterad
Publicerad

Pengar, prestige och många människors liv står på spel i jakten på ett vaccin mot covid-19. Svensk-brittiska Astra Zeneca ligger i täten och hoppas leverera vaccin redan före årsskiftet. Vd Pascal Soriot säger att han hoppas att även konkurrenterna lyckas.

– Vi kämpar mot ett virus, inte mot varandra, säger han i en intervju med SVT Nyheter

Aldrig tidigare har så många forskargrupper samtidigt startat jakten på ett vaccin, och redan nu testas 19 varianter på människor. Världshälsoorganisationen WHO planerar för att vaccin kan bli klart före årsskiftet, vilket även Pascal Soriot hoppas på.

– Allt beror på hur lång tid hälsomyndigheterna behöver för att godkänna vaccinet.

Måste skydda minst 50 procent

Snart publiceras de första resultaten från bolagets fas 1-studier, där större grupper av människor fått testa vaccinet. Samtidigt pågår fas 2 och 3-studierna, där uppåt 60 000 människor ingår. Resultaten väntas senare i höst.

– USA:s läkemedelsmyndighet FDA har sagt att de vaccin som de godkänner måste skydda minst 50 procent av de som vaccineras. Jag känner mig rätt trygg med att vårt vaccin kommer kunna skydda ännu fler, säger Pascal Soriot.

”Säker på resultaten”

Forskare som granskat bolagets data från de tidiga djurförsöken är kritiska till resultaten och pekar på att vaccinet mest tycks kunna lindra symptom, och inte hindra att bli smittad av viruset.

Men Pascal Soriot säger att den data som snart kommer att publiceras kommer besvara invändningarna.

– Vaccinet ger ett bra immunsvar. Vi måste invänta resultaten från de större kliniska studierna för att kunna visa att vaccinet skyddar mot infektion, men jag kan redan nu säga att jag är säker på resultaten, och det är därför vi går framåt så pass snabbt.

400 miljoner doser till Europa

Astra Zeneca har slutit avtal om att leverera 400 miljoner doser till EU-länderna, däribland Sverige. Företaget har liknande avtal med USA och Indien och de internationella vaccinorganisationerna CEPI och GAVI. Pascal Soriot säger att vaccinet kommer att kosta ungefär 25 kronor per dos, och att det enbart är för att täcka bolagets kostnader. Bolaget har slutit avtal med länder för att dela risken med kostnader för utveckling och framställning.

– Vi har överenskommelser som innebär att länderna kan dra sig ur så fort vi vet om vaccinet fungerar eller inte. De kommer i så fall ha förlorat en del pengar, men inte hela investeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.