Vaccinering skyddade mot livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Man vet sedan tidigare att livmoderhalscancer orsakas av HPV, ett virus som kan överföras via samlag. Nu visar en populationsbaserad studie att allmän vaccinering mot viruset minskade antalet drabbade av allvarliga cellförändringar.

HPV är mycket vanligt hos unga människor. Hos de allra flesta läker infektionen ut av sig själv. Men i de fall där viruset utvecklar en kronisk infektion kan den tillsammans med andra faktorer, orsaka allvarliga cellförändringar på livmoderhalsen. I vissa fall leder cellförändringarna till livmoderhalscancer.

Liten risk

I Australien införde man allmän vaccinering mot HPV för unga kvinnor mellan 12 och 26 år mellan åren 2007 till 2009. Efter en utvärdering har man nu kunnat se att vaccinet har haft effekt, även om risken för allvarliga cellförändringar i så unga år är liten.

Resultatet som nu publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet visar att antalet flickor upp till 17 år som drabbats, nästan har halverats i delstaten Victoria sedan den allmänna vaccineringen infördes.

Om Sverige ska införa allmän vaccination mot HPV är ännu oklart

Annelie Larsson SVT Vetenskap

Varför vaccinera i så unga år?

Vaccination bör ske före den sexuella debuten, det vill säga innan man har utsatts för de virustyper som ingår i vaccinet. Har man haft flera partner är effekten av vaccinationen mindre.

Det finns två vaccin på marknaden. Båda skyddar mot infektion med HPV 16 och 18. De är registrerade för flickor och kvinnor mellan 9 och 26 år. Ett av dem skyddar även mot infektion med HPV 6 och 11 och är även registrerat för pojkar mellan 9 och 15 år.

Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.