Nötter i allmänhet innehåller en ovanligt bra kombination av olika näringsämnen. Förutom antioxidanterna innehåller de så pass höga halter av protein att de faktiskt kan ersätta kött i en vegetarisk diet. Dessutom är nötter fullpackade med vitaminer, mineraler och fibrer.
Olika nötter är laddade med olika sorters välgörare. Behöver man ett tillskott av E-vitamin är hasselnötter ett lämpligt val. Har man brist på Zink är paranöten utmärkt. Men nu gäller saken antioxidanter och här slår valnöten sina bröder på fingrarna.
Förebygger sjukdomar
Det har forskats mycket kring nötter och tidigare studier har visat att en regelbunden konsumtion av små mängder (små mängder eftersom nötter innehåller mycket fett och kalorier) av nötter eller jordnötssmör är kopplat till minskade risker för hjärtsjukdomar, vissa typer av cancer, diabetes och en rad andra sjukdomar.
Men, trots all forskning kring dessa naturens små mirakel så har ingen riktigt tagit reda på hur olika sorter skiljer sig åt när det kommer till mängden antioxidanter – förrän nu.
– Valnötter rankas efter dessa resultat över jordnötter, mandlar och alla andra nötter. En handfull valnötter innehåller nästan dubbelt så mycket antioxidanter än motsvarande mängd av de andra sorterna. Den här studien pekar på att vi bör äta mer valnötter än vi gör som en del i en hälsosam kosthållning, säger doktor Joe Vinson som står bakom analysen.
Bör köpas obehandlade
En fördel valnöten har i jämförelse med många andra nötter är att man ofta äter dem obehandlade. Doktor Vinson förklarar.
– Värmen från rostning av nötter minskar vanligtvis mängden antioxidanter. Valnötter äts oftast naturella och orostade vilket gör att man får ut det bästa och det mesta av dess näringsrika innehåll.
Annelie Larsson
SVT Vetenskap