De senast åren har vi fått lära oss hur nyttiga de mörka bären är, och livsmedelsproducenterna översköljer oss med läckra blåbär, lingon, hallon och nu även björnbär.
Testet har gjorts på två olika s.k. knockout stammar av mus, där den ena (Apc1638) saknar skydd för att utveckla tumörer i tarmen, och den andra stammen (Muc2) får colit, alltså inflammation i tjocktarmen som kan bidra till uppkomsten av cancer där.
Dessa genetiskt handikappade möss matades sedan i 12 veckor med motsvarigheten till västerländsk diet, men hälften i varje grupp fick också 10 procent tillskott av frystorkade björnbär.
Resultaten var tydliga: i stammen med tumörbenägenhet minskade antalet tumörer med 60 procent och man fann att björnbären tryckte ner det tumörbildande protein som musen själv saknade skydd för.
I den andra musstammen minskade tumörerna med 50 procent. Björnbären visade sig hålla nere de kroniska inflammationer som eljest låg bakom tumörerna.
De kliniska studierna kan påbörjas så snart forskarna från Chicago fått anslag. Några hinder för att mata patienter med björnbär torde ju inte föreligga.
Annlouise Martin, vetenskapsnyheterna SVT