Amerikanska forskare har visat att bara speciallinser kan bromsa närsynthet hos barn. Foto: Maja Suslin/TT – Stefan Gustavsson/SvD/TT

Vanliga linser bromsar närsynthet hos barn

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn på jorden blir närsynta och om inte utvecklingen stoppas ökar risken för ögonsjukdomar senare i livet. Amerikanska forskare har nu visat att inte bara speciallinser kan bromsa närsynthet hos barn – även vanliga multifokala progressiva linser för medelålders personer fungerar bra och de finns hos varenda optiker.

– Det som är så bra med den här studien är att man testat linser som finns lättillgängliga i alla butiker, säger optikern Pelsin Demir som forskar om närsynthet hos barn på Linnéuniversitet.

Tidigare forskning har visat att speciallinser (My Sight) kan bromsa närsynthet hos lågstadiebarn med nästan 60 procent. Den här studien pågick under tre år där nästan 300 barn mellan 8 och 11 år lottades att antingen bära vanliga kontaktlinser eller multifokala av två olika styrkor. Forskarna och barnen visste inte vem som fick vad för att undvika önsketänkande, en så kallad dubbelblind randomiserad studie.

Närsyntheten bromsades med nästan hälften

Resultatet blev att hos barnen med de starkaste linserna (+2,5) så bromsades närsyntheten med 43 procent jämfört med att bara använda vanliga kontaktlinser. Studien är bekostad av USA:s nationella hälsoforskningsmyndighet NIH och ska följas upp.

– Ju tidigare man utvecklar närsynthet desto större risk finns för stora synfel och för ögonkomplikationer senare i livet med potentiell blindhet. Det gäller gråstarr, grönstarr, näthinneavlossning och förändringar i gula fläcken, förklarar Pelsin Demir.

– Kan man på något sätt bromsa ned den här utvecklingen och få barnet att inte nå de här högre styrkorna av närsynthet skulle det vara underbart, anser Pelsin Demir.

Skärmtittande verkar förvärra närsynthet

Närsynthet gör att man ser bra på nära håll, men inte på långt håll eftersom bilder på avstånd fokuseras framför näthinnan så de blir suddiga. Synfelet beror dels på ärftliga faktorer, men också miljöfaktorer har betydelse. Den vanligast teorin bland forskare är att närsynthet förvärras av för mycket skärmtittande och för lite tid utomhus då man tittar längre bort och i solljus så att näthinnan börjar utsöndra dopamin.

Synfelet ökar lavinartat i världen, i delar av Asien beräknas nu mer än 80 procent av tonåringarna vara närsynta. En 20 år gammal studie visade att hälften av 12-13-åringar i Göteborg var närsynta på minst ett öga, men Pelsin Demir med kollegor gör nu en studie för att se hur läget är idag bland svenska barn. Prognoser pekar mot att år 2050 kommer mer än hälften av jordens befolkning att vara närsynta.

Multikfokala linser skickar rätt signal till ögat

Multifokala linser fungerar som progressiva glasögon och hjälper till att korrigera synen på både nära och långt avstånd. De yttre delarna av linsen har mer förstoring och används när man ser på långt håll och pupillen förstoras. För personer i medelåldern som börjar använda multifokala linser tar det ofta tid att vänja sig, men inte för barnen i studien vars ögonmuskler lättare kan fokusera.

Exakt varför de multifokala linserna bromsar barnens närsynthet är oklart, men djurstudier tyder på att linserna bryter en del ljus framför näthinnan vilket påverkar ögats tillväxt. Hos närsynta barn har ögat växt till på längden så att ljus bryts fel mellan lins och näthinna. Vanliga linser och glasögon bryter det perifera ljuset så att det hamnar bakom näthinnan vilket verkar få ögat att fortsätta förlängas när det växer och förvärra närsyntheten.

Andra sätt att minska risken för närsynthet hos barn är att de tillbringar minst 14 timmar i veckan ute i dagsljus visar en australisk studie. Atropindroppar kan också dämpa utvecklingen av närsynthet, men har många biverkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.