Foto: Wikimedia Commons

Värktabletter kan ge hjärtproblem

Uppdaterad
Publicerad

En del värktabletter kan ge förhöjd risk för hjärtproblem, enligt en ny stor studie på olika verkningsfulla substanser.

Studien som publicerats i British Medical Journal och som the Guardian har tagit del av visade att personer som inom de senaste 14 dagarna tagit läkemedlet hade en 19 procent högre risk för att tas in på sjukhus för hjärtsvikt, jämfört med personer som tagit tabletterna längre tillbaka i tiden.

Sammanlagt ingick i studien data från nästan 10 miljoner användare i flera olika länder som under åren 2000 till 2010 började en behandling.

Olika följder

Det handlar om antiinflammatoriska läkemedel som kan innehålla ett flertal olika verkningsfulla substanser. Bland annat ibuprofen (som finns i Ipren, Ibumetin, och Naxproxen). Tabletterna tas ofta mot smärta och det är vanligt att personer med reumatism äter medlen.

Men enligt studien gav olika substanser också olika följder. Medan den förhöjda risken att få tas till sjukhus var 16 procent för de som åt naproxen var motsvarande siffra för substansen ketorolac 83 procent.

Tidigare har studier lyckats visa på ett samband mellan medicinerna och en störd hjärtrytm, om de tas regelbundet. Forskarna bakom den nya studien menar att resultatet stärker bilden av ett samband mellan hjärtsvikt och medicinerna men att risken tycks variera från medicin till annan och beroende av dos.

Vanliga preparat

I en bifogad krönika i tidskriften skriver två danska forskare att utifrån hur vanliga preparaten är blir ”bara en liten ökning av risk för hjärtsjukdom en fråga för folkhälsan” och att det faktum att medicinerna ofta köps i vanliga affärer stärker den vanliga missuppfattning som finns om medlen, att de skulle vara ofarliga.

Tillverkarna av medicinerna framhöll för the Guardian att studien analyserade enbart personer som fått medicinen utskriven av läkare, för användning under längre tid och med en medelålder av 77 år.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID)

Deltagare i studien var över 18 år som påbörjat behandling 2000-2010.

Risk för hjärtsvikt ökade med sju substanser vanliga NSAID: diclofenac, ibuprofen, indomethacin, ketorolac, naproxen, nimesulide, och piroxicam. Samt för två COX 2-hämmare: etoricoxib och rofecoxib Risken för att behöva uppsöka sjukhus varierade mellan 16 procent och 83 procent beroende på medel.

Risken för hjärtsvikt var fördubblad vid höga doser av: diclofenac, etoricoxib, indomethacin, piroxicam, och rofecoxib. Ett resultat forskarna själva ansåg måste tolkas försiktigt.

Mellanstora doser av indomethacin och etoricoxib kunde kopplas till högre risk.

Inga resultat visade på risk för hjärtsvikt vid användning av celecoxib vid normalstora doser.

Källa: British Medical Journal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.