Vården missade Linneas astma

Publicerad

Vårdcentralerna missade elitbandyspelaren Linnea Larsson astma i flera år. När hon fick ett allvarligt astmaanfall efter en match fick hon till slut träffa en specialistläkare.

– Det är tråkigt att det ska behöva bli så akut för att man ska få uppmärksamhet, säger hon.

I dag släpps Socialstyrelsens nya riktlinjer som ska förbättra vården till personer som lider av astma och lungsjukdomen KOL. Samtidigt varnar nu läkare för att bristen på specialistläkare inom astma och allergi, så kallade allergologer, är så akut att man kommer att få svårt att klara av att ta emot de patienter som behöver specialisthjälp.

Kroppen sa ifrån

Ett annat viktigt syfte med de nya riktlinjerna är att diagnostisera astma och KOL tidigare. Detta för att skapa bättre sjukdomskontroll, kunna er-bjuda rätt vård och minska risken för försämring

20-åriga Linnea Larsson har vunnit två SM-guld i bandy, och tränar med landslaget. Men för ett år sedan sa hennes kropp ifrån. Efter en träningsmatch på Zinkensdamms Idrottsplats i Stockholm fick hon föras akut till sjukhus med ett allvarligt astmaanfall.

– Man får panik eftersom man inte får luft i lungorna. Det är som att man andas genom ett litet sugrör, berättar hon när vi träffar henne bredvid isen inför en träning.

Beskedet: Var ”frisk”

Själv hade hon länge misstänkt att hon hade astma, för trots sin mycket starka fysik orkade hon inte lika mycket vid konditionsträning, som de andra i laget. I flera år sökte hon hjälp på vårdcentraler på olika orter i landet, och gjorde i och med det flera astmautredningar. Men varje gång fick hon beskedet att hon var frisk.

– Jag har sökt flera gånger och fått väldigt luddiga svar. Men alla har varit väldigt bestämda att det inte har varit astma det har rört sig om. Så jag har lyssnat på vad de har sagt och har kört på.

Linnea fortsatte att spela bandy på elitnivå med sin obehandlade astma. Ofta var det tungt. Riktigt tungt. Men som elitidrottare känner hon sin kropp, och visste att något inte var som det skulle.

– Eftersom jag är elitidrottare är det viktigt att diagnosen och eventuell medicinering blir rätt, så att jag inte fälls för doping. Det kanske gjorde läkarna på vårdcentralerna osäkra. Det som gör mig mest frustrerad är att jag aldrig fått någon remiss vidare till en specialist inom området, säger hon.

Mår mycket bättre

Efter det dramatiska besöket på akuten på Södersjukhuset i Stockholm fick hon till slut remiss till en specialistläkare inom astma- och allergi, en allergolog.

Då fick Linnea sina misstankar bekräftade. Det var astma hon led av. Nu tar hon tre olika mediciner varje dag, två gånger om dagen, och hon mår mycket bättre.

– För min del hade det kunnat sluta riktigt illa. Det är ju tråkigt att man ska behöva komma in så akut till sjukhus för att man ska få någon uppmärksamhet.

– Samtidigt som jag har varit frustrerad över situationen och bristen på hjälp, har jag tänkt att det kanske är jag som är knäpp. Men så var det ju inte. Och hade jag till slut inte fått hjälp hade jag inte kunnat fortsätta med min idrott, säger Linnea Larsson.

FAKTA: Symtom på astma

  • Attacker av andnöd
  • Pipande och väsande andning
  • Långvarig hosta utan förklaring, ofta nattetid
  • Långvarig hosta när man är förkyld
  • Hosta vid fysisk anstränging.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.