Kräm som smörjs ut på huden kan liksom huden fungera som en barriär som kan öppnas eller stängas genom förändringar i luftfuktigheten. Foto: TT

Därför torkar vi människor inte ut

Uppdaterad
Publicerad

Huden fungerar som ett slags strömbrytare som antingen släpper in eller stänger ute fukt. När luften är torr släpper huden in mer vatten och när den är fuktig släpper den in mindre vatten och nu har kemister på Lunds universitet lyckats förklara den bakomliggande mekanismen. Kunskapen kan vara användbar i kosmetik- och läkemedelsbranschen.

Huden är kroppens största organ och har många olika uppgifter men huvudfunktionen är att skydda våra vattenrika kroppar i en torr omgivning. Hudlagret kan beskrivas som en tunn barriär, ett slags film som ändrar egenskaper beroende på om omgivande luft är torr eller fuktig.

Den här reglerande funktionen är ett känt fenomen men själva mekanismen bakom är ny kunskap.

–Grundforskning är jättekul när man förstår hur saker fungerar och man får en förklaring. Huden fungerar som en switch – antingen släpper den in eller stänger ute fukt och det regleras av fukten i omgivningen. Det är en fiffig mekanism som gör att vi till exempel inte förlorar mer vatten i ett flygplan med väldigt torr luft än i en fuktig djungel, säger Emma Sparr, professor i fysikalisk kemi på Lunds universitet.

Användbar kunskap på andra områden

Hudens funktion är en fysikalisk process och kunskapen kan vara användbar på andra områden där det är viktigt att kunna kontrollera transporten av molekyler genom en barriär. Genom att ändra yttre förhållanden går det att påverka barriärfunktionen så att den släpper igenom fler eller färre molekyler av ett visst ämne.

Den här mekanismen är generell och kan vara användbar i andra material som utsätts för torka som målarfärg, livsmedel och hudkräm, säger Emma Sparr.

–Kunskapen om hur huden fungerar kan till exempel vara relevant och intressant i tillverkning av hudkrämer och läkemedel. När en kräm i sig bildar en film kan man inspireras och påverka egenskaperna hur man stänger ute eller inte stänger ute fukt. Och läkemedel kan regleras så att de släpper in substanser på ett mer effektivt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.