Forskarna ska nu se hur vargmumien är besläktad med nutida vargar. Foto: TT

Unika fyndet: Vargmumie från istiden hittad i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

En extremt välbevarad vargmumie från istiden har upptäckts i Yukon i norra Kanada. Vargen, en valp, dog för över 50 000 år sedan, och har legat frystorkad i permafrosten sedan dess.

På samma plats hittades också en mumie av en renkalv, också den i gott skick, men bara partiellt bevarad. Liknande fynd av istida djur har gjorts tidigare i såväl Yukon som Alaska och nordöstra Sibirien. Men då har det rört sig om mammutar, vildhästar och bisonoxar.

Ser ut att tillhöra levande djur

Detta är första gången någon har hittat en varg i samma tillstånd – tidigare har man bara funnit rester efter djurens skelett. Pälsen och huden har bevarats, liksom muskelvävnaderna. Huvudet och tassarna ser nästan ut som om de tillhör ett levande djur.

Forskarna avser nu att analysera valpens dna för att finna ut hur den är besläktad med nutida vargar.

Vill fastställa dödsorsak

Förhoppningen är också att få svar på hur den dog, vad den ätit och om den var frisk eller sjuk.

Vargvalpen och renkalven levde i Yukon under en period då klimatet var mycket kallt och torrt. Kombinationen av kyla och torka bidrog sannolikt till att djuren bevarades så väl efter att de dött.

Fler mumifierade istidsdjur

Istida djur som frystorkats och mumifierats har hittats på flera platser på norra halvklotet, men framför allt i Sibirien, Alaska och Yukon där det torra och kalla klimatet var gynnsamt för bevarande av hela kroppar.

Flera mammutmumier är kända från såväl Sibirien som Alaska. I Alaska har man också funnit två exceptionellt välbevarade stäppbisonoxar.

Den ena av dem, kallad Blue Babe, är cirka 36 000 år gammal och dödades av analyserna att döma av ett lejon. Den var så välbevarad när forskarna grävde fram den att de kunde skära ut några biffar från kadavret och göra sig en festmåltid på dem.

Källa: Frozen Fauna of the Mammoth Steppe

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.