Kina har inte släppt några resultat från de antikroppsstudier som man tror har utförts i området. Foto: AP

Världen väntar på kinesiska antikroppsstudier

Uppdaterad
Publicerad

För att veta hur immuniteten för covid-19 fungerar behöver världen ta del av resultat från stora antikroppsstudier i Wuhan, men än så länge har Kina inte presenterat några data. Spela videon för att höra forskaren förklara.

Knappt 100 000 människor är officiellt smittade i Wuhan, men experter SVT varit i kontakt med tror att det kan vara så många som sex miljoner människor.  

Kina har inte släppt några resultat från de antikroppsstudier som man tror har utförts i området. Det är därför svårt för forskare att dra några slutsatser om det är flockimmunitet eller nedstängningen som stoppat spridningen i staden.

— Vi har fortfarande inte sett resultaten från några serie-epidemiologiska studier, det vill säga stora studier där man testar tiotusentals personer för att se om de har haft covid-19, säger Matti Sällberg, professor i biomedicin till SVT.   

Se Vetenskapens Värld program ”Vägen ur corona” ikväll 20.00 på SVT2 och på SVTplay. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.