Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det för trä-konstruktion som arkeologer har grävt ut intill Kalambofallen i Zambia? Spela videon för att se de halvmiljon är gamla stockarna. Foto: Larry Barham

Världens äldsta träbygge hittat

Uppdaterad
Publicerad

– Fyndet har vänt upp och ned på min förståelse för vad tidiga människor kan göra, säger arkeologen Larry Barham.

Hans forskargrupp har upptäckt en halv miljon år gammal träkonstruktion som har legat gömd i sediment intill Kalambofallen i Zambia.

Träkonstruktionen består av två stockar som fäster vid varandra med hjälp av en bred skåra. Fyndet är det första beviset på att trä kan ha använts för byggkonstruktioner redan för 476 000 år sedan, visar en ny studie som publicerats i tidskriften Nature.

– Eftersom området är fuktigt så kan konstruktionen ha använts för att gå på, eller som en plattform för att hålla saker torra, säger Larry Barham, professor i arkeologi vid universitetet i Liverpool.

Ljus avslöjar åldern

Träet hade bevarats tack vare den fuktiga och sura miljön i flodens sediment. Trästockarnas ålder avgjordes sedan med hjälp av så kallad luminescensdatering.

– Vi har tagit flera prover från olika delar av träet vilket gör att vi är väldigt säkra på åldern, säger Geoff Duller, professor i geografi vid Aberystwyth universitet i Wales, som var med och daterade fyndet.

Homo erectus

Det finns inga spår av vilken slags människa som kan ha skapat träkonstruktionen eftersom den sura miljön gör det svårt för skelett att bevaras.

– Det skulle kunna vara någon ättling till Homo erectus, som är den art som vi vet levt längst av alla människoarter. De äldsta fynden har daterats till 1,8 miljoner år sedan, säger Larry Barham.

Stenålderns ingenjörer

Däremot öppnar fyndet för nya tankar om vad dåtidens människor var kapabla att göra.

– Vem det nu än var som kunde göra detta måste den ha haft en stor hjärna, kunnat planera och troligtvis haft ett språk att uttrycka sig med. En sorts ingenjörskap. Vi måste omvärdera våra antaganden om jägare och samlare från denna tid, säger Larry Barham.

Spela videon för att se hur träkonstruktionen ser ut.

Luminescensdatering

Ett sätt att mäta när olika mineral senast var utsatta för solljus.

All jordmån och sediment innehåller låga halter av radioaktiva ämnen som bryts ner över tid och lagras i mineralkorn. Ju längre dessa mineralkorn legat i sedimenten, desto mer energi lagras. Genom att sedan stimulera mineralkornen med antingen ljus eller värme så avges den lagrade energin i form av luminiscens, alltså ljus, som motsvarar åldern på föremålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.