Världens äldsta vin – 6 000 år

Uppdaterad
Publicerad

Analyser har nu bekräftat att världens äldsta utrustning för att tillverka vin har hittats i Armenien. Vin tillverkades i en grotta vid gränsen mellan Armenien och Iran för 6 100 år sedan och detta är det absolut äldsta beviset på att människor lyckat jäsa druvsaft för att göra vin.

Fyndet av gjordes redan för ett par år sen, men det är alltså först nu som forskarna blivit klar med analysen av det som hittades.

I en grotta i bergen i Armenien, strax utanför en by som än idag är känd för sin vintillverkning, fann arkeologerna bland annat gammalt vin, druvkärnor, en enkel vinpress och lerkärl som använts för jäsning av vinet.

Samma druvor som idag

Genom att använda sig av kol-14-metoden har forskare vid UC Irvine och Oxford University kunnat datera materialet och deras studie, som nu publiceras i Journal of Archaeological Science. Visar att vindruvor pressades och jästes i stora kärl i den armenska gruvan för drygt 6 000 år sen.

Forskarna har till och med lyckats ta reda på vilken sorts druvor som användes. Sorten heter Vitis Vinifera vinifera, en odlad druva som fortfarande används för vintillverkning.

Bodil Appelquist

SVT vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.