Världens bästa syn

Uppdaterad
Publicerad

Hoppspindeln ser bäst av alla landlevande ryggradslösa djur. Sin goda syn använder den framförallt för att jaga.

De flesta spindlar ser ganska dåligt. Undantaget är hoppspindeln som har mer utvecklad syn. Dess åtta ögon är indelade i fyra specialiserade ögonpar. Den amerikanska forskaren Elizabeth Jakob har nu visat att om man hindrar den från att titta med ögonparet i mitten kan den fortfarande se var bytet är, men inte avgöra vad det är.

Spindelns två stora mittenögon är avancerade. Längst in i ett ögonrör finns en näthinna. Med hjälp av muskler runt röret kan spindeln röra ögonen, titta från sida till sida och urskilja detaljer i omgivningen. Forskarna har också visat att spindeln kan se skillnad på olika färger.

Smyger som en katt

Hoppspindeln använder den välutvecklade synen under jakten och för att förflytta sig med långa hopp mellan växter. Jaktbeteendet liknar kattens. Spindeln lurpassar och smyger sig på bytet och hoppar för att fånga det.

Vargspindeln å sin sida har utvecklat mörkerseende. Den har ett litet spegelliknande område i ögat som gör att ljuset reflekteras. Dess ögon lyser därför i mörkret på samma sätt som hos rådjur och katter. Det här förbättrar spindelns chanser att jaga på natten.

Se mer om spindlar i Vetenskapens Värld ikväll 20:00 i SVT2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.