Världens första robotar som landat på en asteroid

Publicerad

Japans rymdprogram är först i världen med att landa robotar på en asteroids yta. Nu kan man se de första bilderna som dessa robotar tagit.

För snart fyra år sedan skickade det japanska rymdprogramet JAXA en sond mot den en kilometer stora asteroiden Ryugu. Nu har sonden lyckats med att landa två av sina fyra robotar på dess yta. Bedriften har beskrivits av en forskare ansvarig för projektet som att stå i Brasilien och träffa ett sex centimeter stort mål i Japan.

Robotarna kommer inte vara ensamma för alltid. Så småningom ska även sonden landa på asteroidens yta. Där ska den utföra provtagningar och skicka tillbaka proven till jorden. Sonden förväntas återvända hem med proverna sent under 2019. Forskarna hoppas på att sonden och robotarnas undersökningar kommer ge oss bättre förståelse för hur liv kom till på jorden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer