Över 13 miljoner människor, levande och döda, är med i det stora släktträdet. Foto: Pixabay

Världens största släktträd visar européers utvandring

Publicerad

Utvandrade dina förfäder till Amerika? Nu har forskare skapat ett släktträd på 13 miljoner européer och kartlagt hur de har rört sig i världen.

Det största släktträdet någonsin har skapats genom att man samlat in data från en av världens största webbplatser där människor släktforskar.

Digitala familjeträd

Över 86 miljoner släktforskare hade i sina profiler redovisat sina nära och kära, och forskarna från Columbia University i USA laddade helt enkelt ner profilerna och sammanställde dem till det enorma släktträdet.

Utvandrare

Genom detta framställde de också en detaljerad kartläggning av hur dessa människor har rört sig de senaste 500 åren. Från Christofer Columbus resa över Atlanten till brittiska fångar som dömdes till fängelse i Australien.

– Det här måste vara mums för dem som gillar big data, säger Annika Rabo som är professor i antropologi på Stockholms universitet.

Hon menar att en sådan här kartläggning kanske inte bidrar med några helt nya rön, men att den kan vara betydande på andra sätt.

– Mycket av detta är redan känt, men det synliggör hur människor har rört sig på ett väldigt bra sätt. Den kan nog ge många en tankeställare.

Studien publiceras i tidsskriften Science.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer