• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Världsberömda fysikern: Sverige måste satsa på AI innan det är för sent

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska bli bäst i världen på användarvänlig AI enligt regeringen. Men hur långt är det till det målet? Långt säger forskarna som nu oroar sig att Sverige och Europa ligger långt efter de stora AI-jättarna USA och Kina. Och det kommer att innebära demokratiska problem säger den svenska världsberömda fysikern Max Tegmark.

I våras la regeringen fram en ny strategi för artificiell intelligens (AI). 

– Vi ska ha en plan på att bli bäst i världen på att tillämpa och använda artificiell intelligens, till exempel i sjukvård, utbildning och i industrin, säger näringsminister Mikael Damberg (S). 

För att kunna bli bäst i världen på användarvänlig AI vill regeringen därför satsa på AI i både utbildning och grundforskning för att höja landets AI-kompetens. 

Vill ha forskning i världsklass 

Den världsberömde svenske fysikern och AI-forskaren Max Tegmark anser inte att det räcker med att vara världsbäst på tillämpad AI.   

– Om man ska bli bäst att använda AI så måste man också vara bland de världsledande länderna på att forska och utveckla AI så att vi har kompetensen i Sverige. Jag tror Sverige kan ha AI-forskning i världsklass, men det är viktigt att samhället prioriterar det här, säger han.  

Kina håller på att bli störst 

Det var längesen Sverige och Europa var världsledande inom datalogi och informationsteknologi.  I dag är USA det ledande AI-landet och Kina planerar att bli världsledande inom AI år 2030. 

Kinas stora expansion märktes på den stora internationella AI-konferensen som hölls i Stockholm i somras. 70 procent av deltagarna kom från Kina.  

Krävs politiska krafttag 

Max Tegmark och många andra forskare, efterlyser nu ett samtal hur det enorma ekonomiska överflöd som artificiell intelligens leder till ska fördelas, och hur den ska användas.  

– Det krävs krafttag av våra politiker, inte bara för att ska halka efter ekonomiskt utan också för att våra europeiska värderingar ska vara med att styra den här tekniken, säger han. 

Mänskliga rättigheter 

Näringsminister Mikael Damberg oroas av utvecklingen i Kina.  

– Kina har ett helt annat samhällssystem och syn på mänskliga rättigheter än Sverige. Vi måste därför fylla AI med moraliska värderingar, och sätta gränser. 

Som exempel tar han den kinesiska motsvarigheten till den mobila betalningsappen Swish. 

– I Kina används AI på individnivå och du poängsätts efter hur du beter dig. Deras system kan se vad du har köpt, om du har fortkörningsböter eller hamnat i klammeri med rättvisan. Man får större frihet om man har skött sig. En sådan utveckling vill vi varken ha i Europa eller Sverige, säger Mikael Damberg. 

Vill du veta mer om AI? Se då Vetenskapens värld ”De smarta maskinernas tid” måndagen den 27 augusti klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.