Forskarna vill jämföra covid-19 vacciner med varandra. Det har aldrig gjorts förut. Foto: TT

Världsunik svensk studie ska jämföra covidvacciners effektivitet

Publicerad

Region Uppsala och forskare vid Uppsala universitet har senaste halvåret planerat för en studie där man jämför de godkända covid-19 vaccinernas effektivitet under vaccinationsprogrammets gång.

Om planerna godkänns blir det första gången man gör en randomiserad studie som jämför vaccinerna med varandra.

De vaccin mot covid-19 som är tillgängliga i Sverige är godkända av Läkemedelsverket. Den bedömningen bygger på studier av respektive vaccin jämfört med placebo, det vill säga ingen aktiv behandling.

De studierna har inkluderat tusentals patienter och har genomförts under olika tidsperioder, i olika delar av världen och under olika takter av smittspridning.

– Därför är det omöjligt att jämföra effekterna av ett enskilt vaccin mot ett annat vaccin. Vad vi vill göra är att titta på om det finns skillnader mellan olika vaccinsorter när de används i praktiken i Sverige, säger Stefan James, professor och vetenskaplig ledare vid Uppsala kliniska forskningscentrum vid Uppsala universitet.

Effekt på kort och lång sikt

Effektiviteten som forskarna vill titta på kan till exempel handla om de olika vaccintypernas förmåga att förebygga sjukdom, sjukhusinläggning, intensivvårdsbehandling och dödsfall.

– Vi vet att alla godkända vaccin är säkra, det har studier redan visat. Men i Sverige har vi unika förutsättningar att följa upp individer som vaccineras på ett bättre sätt än i andra länder. Det gör att vi storskaligt kan jämföra effektiviteten hos olika godkända vaccin på kort och lång sikt, säger Jonas Oldgren, professor och centrumföreståndare vid Uppsala kliniska forskningscentrum vid Uppsala universitet, och tillsammans med Stefan James en av initiativtagarna till den nya studien.

Stör inte vaccinationsprogrammet

Under planeringsstadiet har de haft dialoger med Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och flera regioner i Sverige. Detta för att se till att studien kan ske på ett så bra sätt som möjligt genom att studien inte fördröjer vaccinering av någon enskild individ eller befolkningen, att allt tillgängligt vaccin används och att arbetsbördan för sjukvårdspersonal inte påverkas.

Det innebär att studien inte kommer att störa vaccinationsprogrammet utan snarare kommer vara integrerat i det. Själva datainsamlingen kommer att ske i de journalsystem som redan finns för att följa upp alla individer som vaccineras.

– Vi har verkligen ansträngt oss när vi designat studien för att den inte ska medföra någon extra belastning på sjukvården. Det enda moment som vi egentligen påverkar är fördelningen av vaccinerna inom regionen. Det kommer göras med hjälp av ett datatekniskt verktyg som slumpmässigt men effektivt och rättvist fördelar vaccinen, säger Stefan James.

Väntar på godkännande

Förberedelser för studien är klara men den väntar på godkännande från Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten.

– Bedömningen ska ta den tid den tar. Men vi hoppas naturligtvis på ett godkännande under närmaste månaden. Det vore fantastiskt. Då får vi data från ett tidigt stadium i vaccinationsprogrammet, säger Jonas Oldgren.

Redo att sätta i gång

Om studien blir godkänd är forskarna redo att sätta i gång. Region Uppsala är redan med och flera andra regioner har uttryckt ett intresse, däribland Gävleborg, Västmanland och Dalarna.

– Ju fler regioner som är med desto större och säkrare resultat kan vi naturligtvis få. Då får vi mer kunskap om vilka effekter vaccinerna har och om hur vi kan skydda våra medborgare på bästa sätt, säger Jonas Oldgren.

När studien drar i gång kommer alla som vaccinerar sig i en region som medverkar att få skriftlig information om studien och själva avgöra om de inte vill vara med och bidra med sina data. Forskarna kommer enbart att titta på anonymiserad data.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.