Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gustav Vasas” skelett har visat sig tillhöra en kvinna.

Ny Vasa-upptäckt: Död man var en kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Under alla år har Vasamuseet kallat ett av de återfunna offren i Vasaskeppets förlisning för Gustav. Man trodde att det var en man i 45-årsåldern. Men nya DNA-undersökningar har avslöjat att det var helt fel – skelettet kommer från en kvinna.

Vid Vasas förlisning 1628 omkom ett 30-tal personer. Män, kvinnor och barn fanns med på jungfrufärden till Vaxholm, enligt källor. Två kvinnor har man identifierat tidigare. men efter att ett av offren nu omvärderats står det klart att åtminstone tre av de återfunna offren är kvinnor.

Ett 333 år gammalt prov från lårbenet har undersökts med avancerad DNA-teknik både på Uppsala universitet och vid den amerikanska militärens forensiska labb.

Men vad gjorde kvinnorna ombord? Svaret får du i inslaget av historikern Anna Maria Forssberg, som också berättar hur en ny rekonstruktion av den dödas ansikte kan bli bättre med hjälp av DNA-tekniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.