Just nu ligger den italienska vulkanen Vesuvius i ett oroligt slummer och man fruktar efter nya upptäckter att den är farligare än man tror. Detta har startat en debatt som har eldats upp efter Japankrisen om hur man bäst ska skydda den utsatta befolkningen vid Vesuvius fötter.
I tidskriften Natures senaste nummer intervjuas nu de italienska forskarna Mastrolorenzo och hans kollega Lucia Pappalardo, vars forsking visar en potentiell magmakammare 8-10 km under jordytan. Hur farlig en aktiv magmaansamling kan vara är osäkert men studier från tidigare utbrott har visat att lava stiger till ytan på bara några få timmar vilket skulle ge mycket lite tid till en evakuering.
De slutsatser som italienska forskare på senare tid uppmärksammat har nu lett till att familjer boende närmast vulkanen har familjer blivit erbjudna upp till 30 000 euro, över 200 000 kr, för att flytta.
Med de nya kunskaper som forskarna fått om ansamlingen av magma anser forskarna att man bör förvänta sig ett nytt Vesuvius-utbrott inom 50 års tid.
Cecilia Falkman
SVT Vetenskap
600 000 invånare i högriskområdet
Vesuvius anses vara en av världens farligaste vulkaner och är belägen 10 km sydöst om miljonstaden Neapel. 1995 antogs en strategisk plan som delar upp området runt Vesuvius i tre zoner. Den röda zonen med 600 000 invånare är mest riskutsatt. Den gula zonen är ett stort område som troligen skulle drabbas av aska och fallande pimpsten och den blå zonen hotas av översvämningar samt lerfloder.