Foto: TT

Vetenskapliga genombrottet: Världens första klonade apor

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Vetenskapliga Akademien i Kina är de första i världen att ha lyckats klona apor. Apungarna Zhong Zhong och Hua Hua är helt genetiskt identiska, det skriver The Guardian.

1996 lyckades man för första gången klona ett djur. Resultatet blev fåret Dolly.

Nu har man gjort det igen, men den här gången med två apungar av släktet makaker som fått namnen Zhong Zhong och Hua Hua, det skriver tidningen The Telegraph.

Kloning – på riktigt

Forskare har sedan det klonade fåret Dolly lyckats dela embryon i två och på så vis fått två genetiskt identiska individer.

Skillnaden från embryodelning, som kallas artificial twinning, är att både Dolly och apungarna Zhong Zhong och Hua Hua är att de är just klonade – på riktigt.

Apungarna mår bra och växer i samma kurva som apungar som fötts på naturlig väg. Den Vetenskapliga Akademien i Kina uppger att fler klonade apungar kommer födas inom några månader.

”Öppnar dörren” för mänsklig kloning

Nu varnar Rådet för Mänsklig Bioetik i Skottland att forskningsprojektet med klonade apor ”öppnar dörren” för mänsklig kloning”.

Mänsklig kloning är förbjudet internationellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.