Foto: TT

Veterinär: Hundar ingen stor smittkälla

Uppdaterad
Publicerad

Många läsare har reagerat på att ny forskning pekar ut gatuhundar i Wuhan som möjliga spridare av viruset sars-cov-2, men det finns ingenting som tyder på att hundar är stora smittspridare.

Gatuhundar lever ett svårt liv i storstäder världen över, och efter utbrottet av covid-19 har de dessutom blivit brutalt behandlade av människor som är rädda för att de sprider det nya coronaviruset.

Nu har läsare hört av sig till SVT och undrar om vi ska vara rädda för att bli smittade av hundar.

– Det finns rapporter om att ett fåtal hundar har blivit smittade via luftvägarna, men inte att de sprider smittan vidare. Den allra värsta smittbärarna just nu är människor, säger Karl Ståhl som är biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Sprids inte lätt

Xuhua Xia är molekylärbiolog vid Ottawa university i Kanada och han har i en nyligen publicerad studie pekat ut gatuhundar som en potentiell spridare av sars-cov-2.

Han har studerat coronavirusets arvsmassa och funnit att det finns en möjlighet att det har utvecklats i just hundars tarmsystem. Men det betyder inte att smittan lätt kan spridas till människor.

–Om ett sådant här väldigt smittsamt virus lätt hade kunnat spridas från värddjur till människa hade vi sett utbrott på många olika ställen, det har vi inte sett, skriver Xuhua Xia i en kommentar till sin studie.

Provtagning på hundar

Kanske finns det bara ett enda smittotillfälle mellan ett värddjur och människa, vilket gör det ännu svårare att spåra vilket djur det skulle kunna vara. För att visa att hunden verkligen är smittbärare måste sars-cov-19 hittas i gatuhundars tarmar.

– Det var delvis därför jag ville göra den här studien så att vi också inkluderar hundar i vårt övervakningsprogram av arter som kan sprida virus. Vi bör göra provtagningar på gatuhundar, skriver han.

Om en sådan provtagning skulle visa att det är gatuhundar i Wuhan som vid något tillfälle överförde smittan till människor så måste vi vara försiktiga med resultatet, menar Karl Ståhl.

– Oberoende resultat ska man inte ge hundarna skulden för det är inte dom som har drivit den här pandemin, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.