Foto: SVT

Experten: ”Vi behöver inte proteinberikade produkter”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vi svenskar med god marginal får i oss tillräckligt med protein marknadsförs många produkter med att de ger ett extra proteintillskott. Det rapporterar SVT:s konsumentmagasin Plus i dag.

Livsmedelsverket rekommenderar att 10 till 20 procent av kalorierna som en vuxen person upp till 65 år äter ska komma från protein. Det motsvarar mellan 50 och 100 gram protein per dag. 

I snitt får svenska kvinnor i sig 72 gram protein per dag. För män är den siffran 92. Men trots att vi alltså får i oss tillräckligt med protein så råder det just nu en stor hype kring proteinberikade produkter.

– Det finns ett stort önskemål från konsumenterna och livsmedelsföretagen är inte sena att haka på, säger Karin Jonsson, forskare i livsmedelskunskap vid Chalmers tekniska högskola. 

Behöver vi dessa proteinberikade produkter? 

– Det korta svaret är nej. Med en bra och varierad kost får du i dig det protein du behöver.  

Enligt Karin Jonsson gäller det även för de personer som tränar mycket och behöver lite extra proteintillskott för styrkeutveckling och återhämtning.

”En efterfrågan från kunderna”

Men trots detta marknadsförs alltså många produkter med att de innehåller extra mycket protein. När Plus ger sig ut i en av Coops större butiker hittar vi över 200 produkter där proteinmängden lyfts fram på förpackningen.

– I grund och botten handlar det om en efterfrågan från kunderna, säger Tobias Rydergren, pressansvarig på Coop.

Tror du att era kunder faller för en trend?

–Det finns alltid trender, och det är klart att en del av vår kunder följer med. Och då ska vi ha ett alternativ för dem.

Men enligt forskare vi har talat med så behöver man inte alls äta extra tillsatt protein. Vad säger du om det?

–Det stämmer säkert. Samtidigt så tränar vi mer och då kanske man behöver lite extra protein, men för de allra flesta som äter en balanserad kost så kanske behovet inte är så stort.

Folk på stan tycker till om proteinprodukter på Plus sajt. Se hela proteingranskningen i Plus den 29 september, 21:00 i SVT1 – eller i SVT Play.

  • Protein brukar beskrivas som kroppens byggstenar och finns i mer eller mindre alla mat.
  • Det behövs för att bygga upp kroppens celler och för att bilda enzymer och hormoner.
  • Proteiner består av ca 20 aminosyror och 9 av dessa kan kroppen själv inte producera. De måste vi få i oss via maten.

Källa: Plus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer