Vi blir piggare med åren trots att vi sover sämre, visar en ny studie. Foto: Pixabay

Vi blir piggare med åren

Uppdaterad
Publicerad

Att bli äldre kan ha en positiv inverkan på hur pigga vi känner oss, visar en ny studie. Detta trots att vi generellt sover sämre när vi blir äldre.

En vanlig föreställning är att försämrad sömn bidrar till utmattning och trötthet. Mycket forskning har också visat på detta. Men nu visar en ny studie att vi verkar bli mer toleranta mot en försämrad sömn när vi blir äldre. 

– Tröttheten minskar med ökad ålder och känslan av att vara återhämtad ökar. Det kan vara en tröst att veta, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska institutet, Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien.

Sömnens betydelse minskar

Resultaten visar alltså att vi blir piggare när vi blir äldre, trots att studien också visar att vi sover sämre. Det verkar som att betydelsen av hur mycket sömn vi får minskar med åldern.

– Sömnmängdens betydelse minskar med ökad ålder. Vi tolkar det som att de flesta äldre ändå får den sömn de behöver medan yngre har problem med detta, säger Torbjörn Åkerstedt.

Det är ännu inte klarlagt vad det här beror på. En teori är att vi helt enkelt inte behöver lika mycket sömn när vi blir äldre eftersom vi inte växer och lär oss lika mycket nya saker som under yngre år. 

Inte enbart sömnrelaterat

Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, tycker att studien är intressant. Men han tror inte att den ökade piggheten vi känner av när vi blir äldre enbart beror på att vi blir mer toleranta mot sämre sömn.

– Hur djupt man sover går ganska tydligt ner när man blir äldre men samtidigt upplever man mindre trötthet. Det kan vara så att stressen, prestationsångesten och antalet utmaningar man ställs inför minskar när man blir äldre och att man därför känner sig piggare trots mindre sömn, säger Christian Benedict.

Studien är baserad på drygt 8 000 individers egna upplevelser av utmattning, trötthet och sömn under en åttaårsperiod. Forskarna använde sig av ett svenskt hälsoregister där uppföljningar gjorts vartannat år. Personerna man följde var mellan 18 och 68 år gamla. Studien har publicerats i Frontiers in Psychology.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer