Foto: TT

Vi gillar att ta egna selfies men inte titta på andras

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vill se andras selfies men alla vill synas på sociala medier. Detta kallar psykologiforskare för selfie-paradoxen.

I en studie som 238 personer i Tyskland, Österrike och Schweiz deltog i ville forskare veta mer om hur folk tänker när de postar sina egenhändigt tagna porträtt och när de tittar på andras.  

Andras selfies upplevdes som självcentrerade medan egna som personliga och självironiska. Många uppgav att de använder selfies för att lyfta fram sina egna positiva drag och marknadsföra sig.   

Majoriteten av de tillfrågade trodde att selfies kan bidra till sämre självförtroende och utseendefixering.  

82 procent uppgav att de hellre ser bilder på andra saker än andras selfies i sina sociala flöden.

Tre typer av selfies

I studien identifierades tre olika strategier för att ta selfies. Förutom att lyfta fram positiva saker om sig själv tar många sin selfie för att dela med sig av en privat stund – för att förhoppningsvis få sympati. 

Många väljer också att utge sig för att vara oviktiga och sämre än de är, för att få sympati och bekräftelse.

Bekräftelse

Det handlar om något grundläggande om människan, att vilja bli sedd. Vi blir människor först i mötet med andra, vi blir det inte av oss själva, säger genusforskaren Margareta Bohlin vid Göteborgs universitet som också har forskat på selfies.  

– Det är grundläggande för hela etablerandet av personligheten. Det är det som selfies handlar om.

Självironi

Förutom att ansikten tilltalar något grundläggande hos människor ser man ofta sina egna selfies på ett annat sätt än man ser andras, säger Sarah Diefenbach vid Ludwig-Maximilianuniversitetet i München, som gjort studien. 

Testpersonerna upplevde att andras selfies var seriösa och självcentrerade med syftet att upphöja sig själva medan deras egna selfies oftare sågs som självironiska och personliga.  

Det här kan förklara varför alla tar selfies utan att känna sig narcissistiska. Om alla människor tänker såhär är det inte konstigt att världen är full av selfies, säger Sarah Diefenbach.

Selfiestrategier

1. Framhäva sina positiva sidor 

2. Dela med sig av något personligt

3. Underdriva sin betydelse

Källa: Sarah Diefenbach, Ludwig-Maximilianuniversitetet München.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.