Näsan bättre än nosen. Att människans luktsinne är sämre än djurs är en myt menar forskare. Foto: Wikimedia Commons

Vi kan känna igen en biljon lukter

Uppdaterad
Publicerad

Vårt luktsinne är bättre än vad vi tror. Vi kan känna till minst en biljon dofter, visar en ny studie. Och luktforskare tror att det kan vara ännu fler.

Det kan vara ett paradigmskifte på gång i luktforskningen. Tidigare har vi trott att människan kan känna igen omkring tiotusen dofter, vilket bygger på undersökningar från 1920-talet. En ny studie, som publicerats i tidskriften Science, uppgraderar vårt luktsinne en hel del — till drygt en biljon dofter. Det gör att luktsinnet slår våra andra sinnen rejält på fingrarna.

– De har gjort ett jättejobb med att få fram en siffra. Det har aldrig gjorts förut, säger Johan Lundström, luktforskare i experimentell psykologi vid Karolinska institutet, till TT.

Kan vara högre

Dagens medicin, som skriver om studien, beskriver den med att 28 personer fått sniffa sig igenom 200 flasktrior med olika doftämnen. Varje flaska hade två identiska dofter, och en annorlunda men ofta snarlik doft, och personerna skulle peka ut den avvikande doften. Utifrån teoretiska beräkningar kom forskarna därefter fram till drygt en biljon.

Den siffran är i underkant, tror Johan Lundström.

– De hade maximalt 30 komponenter i en luktblandning. Kaffe har exempelvis 400. Om man skulle göra studien mer komplicerad skulle man kunna få ett tio gånger högre tal, säger han.

Näsan bättre än nosen

Att människans luktsinne är sämre än djurs är en myt, menar han. I stället blir arter duktiga på att känna igen lukter som är viktiga för dem.

– Det finns lukter som vi är känsligare för än hundar, säger han.

Det gäller bland annat geosmin, som bland annat mögel brukar dofta av.

– I en annan studie för några år sedan drog forskare en chokladbit över en gräsmatta och lät studenter med handskar, ögonbindel och hörselkåpor krypa omkring för att försöka följa spåret. De kunde ofta lukta sig fram samt hitta chokladbiten, säger Johan Lundström.

Fakta: Luktsinnet

Människan har hundratals luktreceptorer, som sitter på luktreceptorceller i övre delen av nässlemhinnan. De är specialiserade på enskilda doftämnen. Den nya studien pekar på att vi kan skilja på minst en biljon dofter. Som jämförelse kan vår syn skilja på flera miljoner färger och vår hörsel nästan en halv miljon toner.

Källor: Science, nobelprize.org (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.