Efter en dipp under 2009, på grund av den globala finansiella krisen, beräknas nu utsläppen ha stigit till rekordhöga 30,6 gigaton, en ökning på ytterligare fem procent från det tidigare rekordåret 2008, när nivåerna låg på 29,3.
Vi bygger in utsläppen idag
Dessutom har IEA uppskattar att 80 procent av de beräknade utsläppen, från energisektorn år 2020, redan är ofrånkomliga – eftersom de kraftverk som kommer släppa ut koldioxiden redan står på plats eller är under uppbyggnad.
– Denna betydande ökning av koldioxidutsläpp och att vi låser fast oss vid framtida utsläpp, till följd av investeringar i infrastruktur, utgör ett allvarligt bakslag för vårt hopp om att begränsa den globala temperaturökningen till högst två grader, säger Dr Fatih Birol, chefsekonom på IEA som övervakar den årliga World Energy Outlook, byråns viktigaste publicering.
Tvågradersmålet
Globala ledare enades om ett mål om att begränsa temperaturökningen till två grader vid FN-samtalen om klimatförändringar i Cancun 2010. För att det målet ska uppnås måste den långsiktiga koncentrationen av växthusgaser i atmosfären begränsas till omkring 450 ppm (delen CO2-ekvivalenter per miljon), bara en femprocentig ökning jämfört med uppskattningsvis 430 delar per miljon år 2000.
I World Energy Outlook 2010 visar IEA ett scenario där vi når tvågradersmålet och vilken väg världens länder ska ta för att de energirelaterade utsläppen inte ska överstiga det målet. Tvågraders-scenariot bygger på de utsläppsmål som världens länder har kommit överens om att nå till år 2020.
Att inte skjuta över målet
För att denna väg ska uppnås får de energirelaterade utsläppen år 2020 inte vara större än 32 gigaton. Det innebär att under de kommande tio åren måste utsläppen stiga mindre, totalt, än vad de gjorde bara mellan åren 2009 och 2010.
– Vår senaste uppskattning är en annan tankeställare. Vi har redan nått nivåer nära maxgränsen för utsläpp – som inte bör nås förrän 2020 om tvågradersmålet ska kunna nås. Handlingsutrymmet under 2020 minskar redan nu och om inte djärva och avgörande beslut fattas mycket snart, kommer det att vara ytterst utmanande att lyckas nå detta övergripande mål som man kom överens om i Cancun, säger Dr Birol.
Tillväxtfrågan VS tvågradersmålet
Utmaningen att förbättra och bibehålla livskvaliteten för människor i alla länder och samtidigt begränsa koldioxidutsläppen har aldrig varit större.
Medan IEA uppskattar att 40 procent av de globala utsläppen kom från OECD-länder under 2010 stod dessa länder bara för 25 procent av ökningen av utsläpp jämfört med 2009. Länder utanför OECD – ledda av Kina och Indien – stod för en mycket kraftigare ökning av utsläppen i takt med att deras ekonomiska tillväxt påskyndades.
Men räknat per capita så står en person i ett OECD-land för mycket högre utsläpp. I genomsnitt står vi för 10 ton per person, jämfört med 5,8 ton för en person i Kina och 1,5 ton för en person i Indien.
Anders Nord
SVT Vetenskap
Tvågradersmålet
Med maximalt två graders uppvärmning ökar chanserna att vi kan undvika de riktigt allvarliga och långsiktiga konsekvenserna av klimatförändringarna. Tvågradersmålet innebär att inte låta den globala uppvärmningen överstiga två graders ökning, jämfört med förindustriell temperatur. Många studier har tagit fram olika scenarier för att nå detta mål. Ett riktmärke för att ha en god chans att klara tvågradersmålet är 450 ppm.
ppm – parts per million
”Antal per miljon” eller ”miljondelar” är ett mått på andel, halt eller koncentration. Uttryckt i promille är 1 ppm = 0,001 promille. 1 procent är lika med 10?000 ppm.
CO2-ekvivalenter
En gemensam måttenhet som gör att det går att jämföra klimatpåverkan från olika växthusgaser. Eftersom gaserna har olika klimatpåverkan omvandlas de till motsvarande mängd av vår vanligaste växthusgas, koldioxid (CO2).
CO2-ekvivalenter är alltså olika gasers växthuseffekt uttryckt i motsvarande mängd koldioxidutsläpp. Ett kilo metan motsvarar till exempel 25 kilo CO2-ekvivalenter och ett kilo lustgas motsvarar 298 kilo. CO2-ekvivalent används alltså för att få fram ett jämförbart mått.
OECD
Den internationell organisationen OECD, med för tillfället 34 medlemsstater, är ett samarbete mellan industriella länder med demokrati och marknadsekonomi.