Vikingakvinnan Kata från Västergötland ger en ny bild av hur Sverige kristnades. Foto: Scorpius film och television AB

Vikingakvinnan Kata – en av de första kristna svenskarna

Uppdaterad
Publicerad

Vikingakvinnan Kata från Västergötland ger en ny bild av hur Sverige kristnades. Fyndet visar på att det skedde tidigare än vad historikerna trott.

De svenska historieböckerna behöver alltså uppdateras. Skelettet efter den kristna vikingakvinnan som hette Kata är nämligen inte det äldsta fyndet bredvid den utgrävda kyrkan i Varnhem. Enligt historikern Dick Harrison har åren av utgrävningar lett fram till ett viktigt fynd.

– Om det här är sant, om det verkligen stämmer, så innebär det här en sensation. Det innebär att vi måste skriva om vikingatidens historia och vi får en helt ny berättelse om hur Sverige kristnades och drogs in den västeuropeiska kulturkretsen, säger Dick Harrison.

Analyser av skeletten

Arkeologerna har arbetat i ett område bredvid klosterkyrkan i västgötska Varnhem i mer än tio år. Till slut visar det sig att de har hittat en kyrka med en krypta, som är en underjordisk del av en kyrka.

Flera skelett hittades på kyrkogården bredvid. Forskarna utgick från att de var från 1100-talet men genom kol-fjorton-analyser kunde de se att de äldsta skeletten var mycket äldre, från tidigt 900-tal. Hur var det möjligt?

Lyckades kristna

Enligt historieböckerna fick kristendomen sitt genombrott i Sverige först efter år 1000. Men fyndet pekar på att kristendomen fick ett fäste tidigare än så.

– Nu kan vi skriva tillbaka kristnandet i Sverige med hundra år, kanske hundrafemtio år, säger Dick Harrison, professor i historia.

– Vi vet att hit kom det någon eller några och lyckades kristna, medan Ansgar misslyckades i Birka.

”En maktmänniska”

Katas grav var den finaste på platsen. Hennes make, Kättil, hade den näst finaste graven. Hon hade troligen en stark ställning i samhället. Hennes skelett var välbevarat och med hjälp av kol-fjorton-analyser kunde arkeologerna fastställa att hon dog någon gång på 1040-talet. Hon levde ett gott liv på storgården i Varnhem och dog vid 30-35 års ålder.

– Kata är ingen liten first lady på godset, utan det är med all säkerhet en maktmänniska, säger historikern Dick Harrison. 

Kata och Kättil kan ge oss kunskap om hur det gick till när Sverige tog steget från en bygdemakt till en kungamakt. Kristendomen är förknippad med kungamaktens framväxt.

Se filmen om Varnhemsutgrävningarna i Vetenskapens värld på måndag den 11 september klockan 20:00 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.