Nu har virushalterna stabiliserat sig eller minskat. Foto: Pixabay

Virushalterna i avloppsvattnet har stabiliserats

Uppdaterad
Publicerad

Virushalterna i avloppsvattnet har på flera håll i Sverige nu stabiliserats efter att tidigare ha ökat. På ett ställe har virushalterna till och med sjunkit.

I Stockholm och Uppsala har virushalterna av covid-19 i avloppsvattnet stabiliserat sig, visar nya mätningar. I Örebro och Umeå väntar man på resultat från analyserna och i Göteborg har virusmängderna i avloppsvattnet sjunkit något under vecka 5 jämfört med vecka 4.

Flera städer i Sverige mäter virushalter i avloppsvattnet, men alla är inte intresserade av värdena i nutid.

I Luleå tittar man på osäkerheter i mätningarna

I Luleå tittar forskare nu i första hand på hur man på bästa sätt kan kompensera för att avloppsvattnet är utspätt med dagvatten som regn och smält snö. Utspädningen som blir av dagvattnet påverkar värdena på virushalterna och det kan hanteras på olika sätt. 

– Vi utvärderar olika metoder för att hantera utspädningen när det regnar eller när snön smälter och rinner ner i avloppssystemet, säger Annelie Hedström som är biträdande professor vid Luleå universitet, institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, och forskar inom VA-teknik.

Oavsett hur avloppsystemen är utformade rinner det in rätt stora mängder regn och smältvatten och även grundvatten. Det varierar över säsong och beroende på väder. Markförhållanden spelar också roll.

– Ungefär hälften av vattnet som transporteras i svenska avloppsledningsnät är avloppsvatten och vi behöver komma fram till en metod för hur man ska kompensera för det. Om vi får olika resultat från olika metoder så kan vi se hur stor osäkerhet det är i analyserna, säger Annelie Hedström.

En nysmittad person utsöndrar SARS-CoV-2-viruset, som orsakar covid-19, i avföring och till viss del i urin. Genom att mäta mängden virus i avloppsvatten kan man därför uppskatta om fler eller färre är smittade jämfört med tidigare provtagning. Det som mäts i avloppsvattnet är virusets arvsmassa. Proverna behandlas med kemikalier under analyserna för att frigöra virusets arvsmassa som sedan analyseras på laboratoriet. Mängderna är inte höga per liter avloppsvatten och viruset måste koncentreras i avloppsvattnet för att få fram mätbara mängder. (Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhus)

Idag vet man inte om viruset är levande eller inte när det kommer in till reningsverket, men de håller på och undersöker det genom att försöka odla viruset på olika celler.  Själva processen i reningsverket tar bort så gott som allt virus som kommer in med avloppsvattnet, det finns efter rening mindre än 0,1 promille kvar av den virusmängd som kommer in till reningsverket. Dessa virus från reningsprocessen späds sedan ut ytterligare när det följer med det renade avloppsvattnet ut i omgivande vatten. Så det finns inget farligt smittsamt virus som kan spridas vidare den vägen, varken till djur eller människor. (Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhus)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer