Virushalterna i Stockholms avloppsvatten är alarmerande höga. Foto: Pixabay

Virushalterna i avloppsvattnet är skyhöga och sportlovet har inte ens börjat

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som sportlovet hägrar i Stockholm så kommer nya rapporter på att virushalterna av SARS-CoV-2, som orsakar covid-19, stiger i avloppsvattnet. Stockholm uppmäter nu de högsta halterna hittills under pandemin.

I Stockholm kommer nu alarmerande värden av virushalterna. Zeynep Cetecioglu Gurol är forskare vid avdelningen Resursåtervinning på KTH och är med och analyserar mätningarna av SARS-CoV-2 i avloppsvattnet.

-Vecka 4 var en varning, vecka 7 är alarmerande, säger Zeynep Cetecioglu Gurol.

Vänstra y-axeln visar mängden SARS-CoV-2 i avloppsvattnet. Högra y-axeln speglar antalet positivt testade fall för den gula linjen. På x-axeln syns veckonummer. Vecka 7 är högsta uppmätta värdet hittills av viruset, 1,2E+20 partiklar. Avloppsvattnet hämtas från tre upptagningsområden; Käppala, Henriksdal och Bromma. Antalet positivt testade fall är hämtade i statistik från Folkhälsomyndigheten. Foto: Zeynep Cetecioglu Gurol, KTH

En varning inför sportlovet

Sportlovet har inte ens börjat och Zeynep är oroad över utvecklingen de närmsta veckorna.

– Virushalterna stiger snabbt nu. Det här är högsta halterna vi har uppmätt i avloppsvattnet. Nu måste vi vara extra försiktiga på sportlovet, säger hon.

Effektiv metod för att förutsäga antalet sjuka

Mängden virushalter i avloppsvattnet har visat sig vara en effektiv metod för att förutsäga hur många som kommer att insjukna i covid-19. Forskning vid Sahlgrenska universitetssjukhus har visat att antalet nyinlagda patienter med COVID-19 ökade drygt två veckor efter att en topp av virus påvisades i avloppsvattnet.

– Mängden virushalter av covid-19 i avloppsvattnet har hittills relativt bra speglat utvecklingen av hur covid-19 sprids i samhället, säger Cecilia Williams som är professor i bioteknologi från KTH och arbetar på SciLifeLab där hon analyserar virushalter i avloppsvatten.

En nysmittad person utsöndrar SARS-CoV-2-viruset, som orsakar covid-19, i avföring och till viss del i urin. Genom att mäta mängden virus i avloppsvatten kan man därför uppskatta om fler eller färre är smittade jämfört med tidigare provtagning. Proverna behandlas med kemikalier under analyserna för att frigöra virusets arvsmassa som sedan analyseras på laboratoriet. Mängderna är inte höga per liter avloppsvatten och viruset måste koncentreras i avloppsvattnet för att få fram mätbara mängder.

Källa: Heléne Norder, virolog och professor i mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.