Därför läcker vissa ansiktsskydd

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har undersökt hur bra visir respektive munskydd med andningsventil skyddar andra mot coronasmitta. I laserljus syns hur partiklar sprids och stannar länge i luften.

Forskare vid Florida Atlantic University vill visa allmänheten att det inte är en bra idé att sätta på sig ett visir eller ett munskydd med andningsventil under pandemin, vilket är vanligt i till exempel USA men som även förekommer i Sverige.

Hostningar av diskorök

De satte upp ett dockhuvud i sitt labb och hostningar simulerades med puffar av steriliserat vatten med glycerin som liknar rökmaskinsrök. Forskarna belyste röken med laserljus, då syns tydligt hur partiklar läcker ut ur andningsventilen på munskyddet med klass N95. Dessa masker är tänkta att skydda bäraren mot luftföroreningar, men släpper ut andningsluften ofiltrerad. Munskydd utan ventil är ett säkrare virusskydd.

Laserljuset avslöjar läckage av partiklar

I studien undersökte de även hur bra bara ett visir buret utan munskydd skyddar andra mot smitta. I laserljuset syns hur mycket partiklar som sprids åt sidan och stannar kvar i luften.

Jakob Löndahl som forskar om skydd mot luftburen smitta och partiklar vid Lunds universitet anser inte att studien tillför något nytt vetenskapligt, men att den är ett bra pedagogiskt verktyg så att alla kan se hur viruspartiklar kan passera ut ur ett andningsskydd eller förbi ett visir.

I klippet ovan svarar han också på frågan om allmänheten i Sverige bör bära munskydd eller inte under coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.